Irma, 14, från Föllinge satsar på filmkarriär

FÖLLINGE (SGT) Hon har inte ens fyllt fjorton, men redan medverkat i en film som visats på biografer och tv. Nu är Irma Hallberg från Föllinge aktuell som huvudrollsinnehavare i kortfilmen Madden.
Det var 2020 som “Breaking Surface” släpptes av Nordisk Film och visades på landets biografer, året därpå även i SVT. Den handlar om systrarna Ida och Tuva som ger sig av på en dykarresa i ett öde landskap i Norge och hamnar i en akut nödsituation efter ett ras från omgivande klippor. I filmsekvenser av tillbakablickar till deras barndom återfinns Irma Hallberg i rollen som den unga Ida (den äldre Ida spelas av Moa Gammel).
Irma bor i Föllinge där hon går i åttonde klass. Hon berättar att familjen även bott på Malta och rest mycket i Italien, men att Föllinge varit hennes hemort större delen av livet.
Hur kom du in på det här med film?
– Jag har länge varit inne på det här med skådespeleri och har gått på Östersunds Teaterverkstad (ÖTV) sedan jag var åtta år.
Är det genom ÖTV som du kom in på film då?
– Nej, eftersom jag började bli intresserad av teater så hittade vi en hemsida som heter Stagepool, där det går att söka olika arbeten. Där kom jag in på filmansökningar, svarar Irma och berättar om kortfilmen ”Madden” där hon alltså spelar huvudrollen:
– Den är tänkt att vara ungefär en kvart lång och handlar om en tjej som slits mellan att bo på landet och ha en massa djur, samtidigt som hon vill gå på stan och träffa kompisar. Det är filmat väldigt mycket i retrospektiv och med mycket känslor, säger Irma.
Manus till ”Madden” är skriven av Malin Ingrid Johansson som även är filmens regissör. Hon har blivit alltmer uppmärksammad för sina filmer, även i Cannes och på Pitchfork.
Irma berättar att hon nyligen varit i trakten av Falköping och filmat med ett team. Där har Malin Ingrid Johansson sin hemgård som blir en utgångspunkt i ”Madden”. Sedan ska den visas både i SVT och på olika festivaler.
– Filminspelningen höll på en vecka, säger Irma, och beskriver processen som en lång resa.
– Det har varit väldigt roligt att få vara med om och verkligen någonting som jag skulle vilja göra om.
Hur ser dina framtidsplaner ut, vill du satsa på det här med film?
– Ja, jag vill satsa hårt på det här med filmlivet och gå en linje som heter estet-drama. Det är det jag vill satsa på i livet.
Och fortsätta på ÖTV kanske?
– Ja, jag tänker att jag fortsätter att utvecklas där, så att jag kan få större filmroller och nå mina mål.
Finns det en estet-drama utbildning i Östersund som du vill gå?
– Jag börjar med att gå i Östersund där det finns en dramalinje. Sedan får jag se om jag ger mig ut längre bort och testar lite annat.
Torbjörn Aronsson