Tillväxtföretag i Föllinge söker personal

Under öppet hus dagen kom Mathias Gabrielsson och Kim Håkansson som beställt nya presskar till ostproduktionen.

FÖLLINGE (SGT) Kraftig tillväxt vid verkstadsföretaget Svets och Mekan i Föllinge gör att vd:n Lennart Siljeström behöver anställa fler. – Vi söker folk hela tiden. Vi behöver svetsare och montörer, säger Lennart Siljeström, när tidningen besöker Föllinge den dag företaget bjudit in viktiga kunder till öppet hus.
Verksamheten bedrivs i den före detta träskofabriken i byn.
På plats finns pumptillverkaren KSB från Göteborg, samt Kjell Johansson från företaget Nordic Water i Göteborg som säljer enheter till de reningsverk Föllinge Svets och Mekan servar. Från Strömsund finns personal från Strömsunds kommun som arbetar inom VA enheten.
– Vi har stärkt VA-sidan i företaget där vi har ett ramavtal med Strömsunds kommun om att serva deras vatten och avloppssystem, säger vd:n, som redovisar många projekt som bekräftar att Föllingeföretaget arbetar brett, med allt från att tillverka delar till Engcons tiltrotatorer till att bygga hela reningsverk.
Svets och Mekan bildades under 2011 av entreprenören Assar Torstensson. Tidigare fanns företaget Föllinge Mekaniska som gick i konkurs.
– Jag kopplades in 2015, säger Lennart Siljeström, som då drev ett företag med motorrenovering i Östersund.
Han berättar att vid sidan om det utvecklade han kärltiningsmaskinen Flexi Heater som används för att tina upp tjäle i marken.
– Vi började tillverka det i Föllinge Svets och Mekan. Den produkten drevs i eget bolag men vi har avyttrat det, säger Lennart Siljeström.
2018 anslöt Clas Martin Sandqvist som drev mekanisk verkstad i Lit som delägare i det bolag som växt kraftigt under de tre senaste åren. Under 2019 omsatte företaget 14,8 miljoner kronor. Förra året ökade omsättningen till 21,2 miljoner kronor med 23 anställda och med 1.99 miljoner kronor i positivt resultat.
Det är flera projekt som bidragit till det.
– Vi har byggt nytt reningsverk i Björnrike i Vemdalen. Vi har tillverkat transportband för Byggelit, SCA i Stugun och Fyrås Trä. Vi har avtal med KSB att serva deras pumpar som finns i från Dalarna i söder till Riksgränsen, säger vd:n.
– Inom VA- sidan har vi hela Sverige som marknad, säger Lennart Siljeström, som berättar att Föllingeföretaget också säljer stängselstolpar till Demex i Småland.
– Vi jobbar mycket emot industrier och specialiserar oss mot sågverk, och vi har också blivit lite av en byverkstad. Folk kommer hit och vill ha hjälp med allt möjligt, säger vd:n om det mångskiftande företaget i Föllinge.
Text och foto: Tommy Norin