Snart möjligt att besikta bilen i Gäddede igen

Tord Fornander, vice vd för Opus bilprovning. Foto: Pressbild.

GÄDDEDE (SGT) Just nu går det ut ett brev till alla fordonsägare i Gäddede. Efter årsskiftet blir det återigen möjligt att besikta bilen i byn. – Det kommer att bli en mobil enhet, säger Tord Fornander, vice vd för Opus bilprovning.
Statliga AB Svensk Bilprovning hade fram till i januari 2021 två mobila enheter som bland annat servade Gäddede med omnejd.
De valde att dra in på den tjänsten och Gäddedeborna hade helt plötsligt tretton mil till närmsta besiktningsort – Strömsund.
Men nu meddelar Opus bilprovning att de kommer att sjösätta en mobil enhet efter årsskiftet, som ska fylla tomrummet efter Svensk Bilprovning.
Där finns både Gäddede och Funäsdalen med på listan. Men ytterligare orter är att vänta.
Information om etableringen går i detta nu ut till samtliga fordonsägare i Gäddede.
– Vi vet hur många fordonsägare som bor i området men nu vill vi veta hur stort intresset är för den här tjänsten. Det är därför vi har skickat ut vykortet, säger Tord Fornander.
Den mobila enheten som ska användas håller på att byggas just nu.
– Den byggs i Spanien där det faktiskt mer vanligt med mobila enheter. Den sista utrustningen monteras i Sverige och förhoppningen är sedan att ha den klar under senhösten. Därefter ska den vara i full drift hela nästa år. På sikt vill vi också ha ytterligare mobila enheter som rullar, säger Tord Fornander.
Hur ser den mobila enheten ut?
– Förenklat är det en lastbil med en container, som ska fungera precis som en besiktningsstation samt vara helt självförsörjande på el.
Kommer det att vara ambulerande personal som ska sköta den här enheten?
– Tanken är att anställa minst två personer som ska följa med den här enheten runt, men att vi också kan låna in extra personal lokalt om det behövs.
Hur länge ska den stanna på varje ställe?
– Det är därför vi gör det här utskicket för att se hur stort intresset är. Men vi vill ju vara på varje plats så mycket som det behövs.
Vad är det som gör er villig att satsa i glesbygd?
– Vi ser ju att det finns ett stort behov och vill gärna hjälpa alla fordonsägare i landet. Hade vi fått information om att Svensk Bilprovning skulle lägga ner den här tjänsten så hade vi kunnat starta ännu tidigare.
Simon Gunnholt