Jessica Engström valde bilprovaryrket

Jessica Engström kollar framvagnen på en Audi. ”Ett roligt jobb”, säger hon.

STRÖMSUND (SGT) Tidigare i år gjorde Jessica Engström i Strömsund ett lappkast när hon lämnade Norrlands Trähus i Hammerdal och blev besiktningstekniker vid Bilprovningen i Strömsund.
– Jag har alltid haft ett stort bilintresse och när jag fick höra om att bilprovningen i Strömsund skulle anställa personal kontaktade jag Hans Holmqvist vid stationen, säger Jessica Engström.
Hon blev antagen och genomgick en sex veckor lång utbildning till besiktningsteknker vid skolan Training Partners i Arlanda Stad.
– Sedan kunde jag börja jobba, säger Jessica Engström.
I dagsläget är hon utbildad för att besiktiga lätta fordon upp till 3,5 ton. Nu återstår en utbildning som handlar om att också kunna besiktiga tunga fordon som lastbilar och bussar.
Jessica Engström trivs med jobbet.
– Det är roligt att träffa folk och att få kunskap om så många olika bilar, säger hon.
Hans Holmqvist är teknisk ledare vid den station som bemannas av fyra tekniker. När två av de anställda slutade i tidigare i år inleddes en rekrytering av personal där Jessica Engström och Petter Gjersvold anställdes samtidigt i februari och efter utbildningen kunde de börja arbeta direkt som besiktningstekniker.
Bilprovningen i Strömsund har funnits sedan 1966 och är en av 99 stationer i Sverige som ingår i Bilprovningen som delades upp 2013. De dåvarande stationerna delades upp i tre grupperingar där Opus Group blev en ny aktör och där Besikta Bilprovning blev den tredje grupperingen.
Hans Holmqvist berättar att stationen i Strömsund tar emot hela gruppen av fordon, från tunga fordon till lätta personbilar, släp, husvagnar och husbilar.
– Under januari till augusti 2021 genomförde vi 8700 besiktningar, under helåret landade vi på 13000 fordon. Under 2021 blev det all time high i antalet, säger Holmqvist.
Enligt vissa uppgifter har kunder fått vänta upp till två månader för att få en tid och det säger Holmqvist kan stämma till viss del.
Den som är aktiv kan dock få en tid mycket snabbare,
– Just nu när vi pratar finns det tider nästa vecka och det uppstår alltid luckor där man kan kolla tillgängligheten via Internet, säger Hans Holmqvist.
Han uppger att det kan råda brist på tider under sommaren men att det alltid lättar efter semesterperioden.
Cecilia Hasselgren vid Bilprovningens presstjänst uppger att under pandemiåret 2020 kom en EU-förordning som Sverige valde att följa och som gick ut på att besiktningstiden för bilägare förlängdes med sex månader, vilket gjorde att trycket lättade på stationerna.
Nu utökas servicen vid stationen i Åsele. Tidigare var den bemannad enbart någon dag i veckan, men från och med i höst kommer den att vara öppen varje vardag i veckan.
Vilka är de vanligaste felen ni hittar?
– Det är glapp i spindelleder och svaga parkeringsbromsar, säger Hans Holmqvist, som pekar på att det är också vanligt med dåliga hjullager och brustna fjädrar.
Elin Holm besiktigar sin Audi A6. Hon uppskattar att det finns en närliggande station i Strömsund.
– Det är bra och personalen är jättetrevlig, säger hon.
Roger Hellgren från Gäddede rullade in med sin husbil. Under hemfärden från södra Sverige upptäckte han att om inte husbilen besiktigades innan slutet av augusti fanns risk för körförbud.
– Så jag chansade på att det fanns en tid i Strömsund. Det fanns en glugg och jag fick komma in direkt, säger Roger Hellgren.
Och han såg nöjd ut när han rullade i väg mot Gäddede.
Det blev ingen ombesiktning. Husbilen klarade provningen och nu kan han och hustrun genomföra den planerade trippen till Norge.
Text och foto: Tommy Norin

Fakta Bilprovningen i Sverige
Ägare: Staten
Vd: Andreas Myhrman
Antal anställda: 527.
Antal besiktningar 2021: 1,3 miljoner.
Omsättning 2021: 713
Resultat efter finansnetto 2021: 71 miljoner kronor.