Brist på pangsaker inför jakten
– pandemin och Ukrainakriget orsaken

Tord Öjbrant hamstrar ammunition för fågeljakt

STRÖMSUND (SGT) En kund hos Strömsunds Vapen & Fritid (f d Backlunds) säger att han hamstrar ammunition för att lägga i förrådet. Många kunder ringer och frågar om det finns, och vill passa på inför jaktsäsongen för att inte stå utan när det blir dags för småviltjakt och älgjakt.
– Det är pandemin, valet i USA och kriget i Ukraina som har gjort att det är svårt att extra beställa somliga varor. Vapenfabrikerna ligger efter i tillverkningen på grund av pandemin, viss kulammunition och hagelpatroner kan vara svårt att få tag i. Hagel innehåller fler komponenter än annan ammunition, säger Roger Johansson, ägare till vapenbutiken.
Det är tydlig ökning i försälj­ningen av övnings­ammunition och jaktammunition inför jakt­säsongen som snart ska börja.
– Folk vill vara säkra på att inte vara utan när jakten börjar. Jag hade stora ordrar redan förra året och ska klara mig i några år. Under pandemin stängde många länder ner och det släpar efter. Det säljs mer vapen nu, men det har inte att göra med kriget i och för sig. En stor nyhet i år är att Beretta har kommit med sitt första kulvapen och det är stor efterfrågan på det.
Jag har fler beställningar än jag kan leverera. Det är också vapenbrist i allmänhet och det beror på långa väntetider på en del delar i tillverkningen, säger Roger Johansson.
Högsäsongen väntar med augusti/september som mest intensiv. Vapen ska repareras, kikarsikten och ljuddämpare ska monteras. Javisst, Roger jagar själv, men butiken måste hållas öppen så det blir mest helger han kan vara ute.
– Det blir björnjakt och älg, säger han.
Inger Kraft Etzler