HOTING (SGT) I år är sista året som fysiska spelluckor, så kallade totoluckor, används på Sveriges travbanor. Hädanefter ska spelen skötas digitalt från smartphone eller dator, något som inte minst drabbar de mindre travbanorna och dess äldre spelare.
– Jag har kämpat och slagits i flera år, men vi kom inte längre, säger Sven-Olov Lindman, ordförande för Västra Ångermanlands travsällskap och Hotingtravets motor.
I år får Hotingtravet fyra luckor, jämfört med tidigare år då man haft runt femton egna luckor. Hotingtravet har endast tre speldagar per år, alla under samma sommarvecka. Sven-Olof känner med sina besökare.
– Om de inte lär sig dator och mobiltelefon så kan de inte spela. De svär ve och förbannelse. Vår rekommendation är att de provspelar på ICA:s totomat, så de kan lära sig att ta med legget och få hjälp att öppna spelkonto, säger Sven-Olov.
– Hela Sverige håller på att digitaliseras så de äldsta kommer hamna utanför. Det hjälper inte att man har värdar på plats som försöker lära dem under dagen, för besökarna har inte tid. De ska titta på hästarna och njuta av dagen.
Charmen med travet för många menar Sven-Olof är att titta på hästarna, sen gå till en bemannad lucka och satsa på den häst man har fastnat för.
– De kan sitta på publikplats, men på tävlingar blir de utelåst för även biljetterna ska beställas digitalt. Det irriterar mycket, säger Sven-Olof.
– Folk tycker att det är för jävligt. Det blir ett generationsskifte. Det är drastiskt att kasta ut dem från det de byggt upp, de är inte värda ett ruttet lingon helt plötsligt.
Harry Jonsson före detta ordförande är samstämmig med Sven-Olof:
– Det är katastrof. Det är de äldre som byggt upp travet med ideellt arbete. Det genuina intresset försvinner nu och det blir kommersiellt, säger Harry.
Kontanthanteringen har redan försvunnit från luckorna, och Harry tror att spelarna successivt kommer bli färre. Sven-Olof Lindman fruktar detsamma.
– Hela travsverige kommer tappa mycket folk. Det blir mindre intressant att gå på trav och det kommer slå på oss allihop. Titta bara på Elitloppet, de nådde inte ens 20 000 besökare i år, säger Sven-Olof och tillägger:
– ATG kommer inte ändra sig, det är bara kronorna som räknas. Den personliga glädjen och känslan bryr de sig inte om. Det är väldigt tråkigt.
Text och foto: Anna Westerberg