Nobelmiddag när Jormskolan vann Strömsunds kommuns matsvinnstävling

Eleverna på Jormskolan blev serverade en riktig festmåltid i torsdags där politiker och tjänstemän stod för matlagning och bordsservering. Foto: Jormskolan

FROSTVIKEN (SGT) Jormskolan är årets vinnare i kommunens matsvinnstävling. Matsvinnet på skolan uppgift till endast ett gram per portion Det firades med en nobelmiddag i torsdags, där politiker och tjänstemän lagade och serverade maten.
På Jormskolan är det ett sätt att vara, det här med att inte kasta mat. Det faller sig naturligt för eleverna, menar Anna Jonasson, lärare.
– Vi pratar om det jämt så alla har det tänket, att det är viktigt för miljön, att man inte ska slösa och att det finns andra som inte har så mycket mat, säger Anna.
Samtalen ger effekt på tallrikarna och under matsvinnsveckan slängdes bara ett gram per portion på skolan. Men det är en sanning med modifikation, menar Anna.
– Det var en köttbulle som slängdes för att den hade hamnat på golvet. Det var jättemånga som erbjöd sig att äta upp den, skrattar hon.
– Eleverna blev jätteglada att de hade vunnit, de tycker om tävlingen. Det här var en enkel tävling för dem att vinna.
Andra viktiga delar i varför skolan är så framgångsrik gällande matsvinn tror Anna har att göra med att skolan har eget kök. Är en elev borta så lagar köket mindre mat den dagen. Sedan görs matlådor till personalen av mat som blir kvar.
– Vi får jättegod mat, så det hjälper till. Sen har vi aldrig tvingat barn att äta upp, det ska vara en trevlig stund, säger Anna.
Att eleverna fått ha en praodag i köket ger också en annan insikt, tror Anna. På borden står alltid grönsaker som eleverna äter innan de tar för sig mat. Med elva elever är Jormskolan en av Sveriges minsta skolor, det innebär att eleverna aldrig behöver köa för att ta mer. Därför lassar man inte på mat bara för att slippa stå i kö, något som också haft effekt, tror Anna.
– Varför tycker ni att det är viktigt att inte kasta mat? frågar Anna sina elever.
– För att det finns de som inte får något, kommer ett snabbt svar.
– Mat kostar pengar, säger en annan elev.
– Man har lagt tid på att laga maten, menar en tredje.
Under Nobelmiddagen var bland annat skolchefen, kommunalråd och kökschefen på Jormskolan och lagade och serverade maten som bestod av kycklingfilé, ugnsstekt potatis och hemslagen bearnaisesås, samt glass till efterrätt. Det var bordsservering så eleverna fick inte själva lägga upp maten.
– De hade tydligen kämpat med att äta upp, skrattar Anna.
Det framtida matsvinnet på Jormskolan kommer nog att ligga på ungefär samma nivå som idag, om Anna får sia.
– Vi är ju inne i ett sån bra flow, så vi fortsätter med att det är viktigt att vi äter upp och inte har svinn.
Anna Westerberg

Resultatet i matsvinnstävlingen 2022:

  1. Jormskolan 1 g/portion
  2. Grevåkerskolan 2 g/portion
  3. Kyrktåsjö skola 3 g/portion
  4. Bredgårdsskolan 5 g/portion
  5. Frostviksskolan 9 g/portion
  6. Vattudalsskolan, Hedenvindskolan och Centralskolan 10 g/portion