Fjällsjömarknaden blir av – men schemat är tajt

Senaste Fjällsjömarknaden var innan pandemin. Den brukar locka ett tusental besökare. I år förläggs den i Backes centrum. Foto: Fjällsjömarknaden

BACKE (SG) Marknadsgruppen i Backe jobbar hårt för att knyta ihop säcken inför årets Fjällsjömarknad. – Vi är väldigt sent ute, men vi är på gång, berättar Martine Selin, eventsamordnare.
På grund av coronarestriktionerna kom man i gång lite sent med planeringen av Fjällsjömarknaden i år. Martine Selin, eventsamordnare i en nybildad marknadsgrupp under Backe IF:s regi, berättar om planerna inför sommarens marknad i Backe.
– Vi är väldigt sent ute, men vi är på gång. Det är väldigt viktigt att marknaden finns, det är något som är stort för Backe, säger Martine.
– Vi som verkligen vill ha den här marknaden kommer att göra allt för att få ihop det.
Datumet för marknaden är första helgen i juli. Marknadsplatsen i år blir utanför restaurangen Pausa i centrala Backe, och inte på Stenhammaren där man har varit tidigare år. Stenhammaren är större att rodda i, fler tillstånd behövs och tiden räcker inte till. Hittills har gruppen fått ihop tio knallar, men hoppas på många fler.
– Vi vill lyfta fram föreningar och aktiviteter som finns lokalt. Jag vill också gärna få in närliggande byar och det de har att erbjuda. Marknaden har en så pass bred målgrupp, det ska finnas något för alla.
Gruppen spånar på idéer som godisregn, käpphästrace, en liten cirkus. På lördagskvällen vill man ha servering med ett eventuellt coverband och en dj.
– En stor grej på söndagen är Fjällsjömarknadens marknadsståg. Vi ska försöka få till det, men just nu är det jätteosäkert för det krävs att man har rätt tillstånd från både polisen och Trafikverket, berättar Martine.
En annan stor grej som gruppen jobbar för är att ha en talangjakt på söndagen.
– Då bjuder vi in alla åldrar att få sjunga, dansa, trixa med en boll eller något annat, säger Martine.
Men det allra viktigaste med Fjällsjömarknaden, förutom att lyfta fram det lokala, är ändå att få samlas och träffas och umgås. Gruppen räknar med cirka 1000 besökare, men hoppas på det dubbla om vädret tillåter.
– Vi märker att det finns ett oerhört stort intresse av att träffas många på samma ställe. Event är väldigt saknade, marknader är saknade. Hemvändare har ringt in och frågat om marknaden blir av, säger Martine.
– Vi vill få till samhörigheten igen, att man träffar gamla kompisar. Just den här samhörigheten, att känna att Backe är något som är värt att satsa på.
Anna Westerberg