Exklusiva ridturer i fjällnära miljö

Rid i Jorm erbjuder ridturer i exlusiv fjällmiljö. Foto: Rid i Jorm

JORM (SG) Rid i Jorm är ett upplevelseföretag där det lokala är i centrum. – Den otämjda naturen, drivkraften hos ortens innevånare och gästernas upplevelse är det som driver vårt företag framåt, säger delägaren Elin Sundqvist.
I sakta lunk går ett tiotal islandshästar med folk och packning upp mot Frostvikens fjällvärld. Det är dags för några upplevelserika dygn på fjället. När de två packhästarna är redo bär det av från byn Jorm. Nu börjar en upplevelserik upptäcktsfärd på hästrygg där ingen behöver frukta för skoskav eller utmattning. Här är början på en 5-dagarstur där man bor vissa nätter på gården och andra nätter i kåtor och tält. Matlagningen sker över öppna eldar och sommarnattens ljus är en upplevelse i sig. Ola och Elin Sundquist som driver Rid i Jorm, har många års erfarenhet av företagande.
– Vi är väldigt stolta över vår plats på jorden, våra djur och företaget som är i ständig utveckling, säger Elin Sundqvist.
– Våra utflykter på hästryggen är väldigt uppskattade. Vi rider från halvdagsturer men också längre turer på upp mot fem dagar. När vi är ute flera dar så bor vi vissa nätter på gårdens hotell och vissa nätter i kåta eller tält och det är verkligen något nytt för många. Vid våra turer erbjuder vi också fint fiske. Hit kommer många gäster från Mälardalen. De vill helt enkelt uppleva något ovanligt och speciellt, framhåller Ola.
Hästarna är fantastiska på att bära sin ryttare i den obändiga terrängen. Ridningen är inte tillrättalagd utan det är många utmanande upp och nedförsbackar på vägen mot fjället. Man blir som gäst väldigt närvarande och lönen av att ha tagit sig högst på toppen är att man kan njuta av allt man ser och förväntas se. Eller av allt man hör och inte hör. Färden går över mjuka myrar, fjällskog, gröna dalar och vackra fjälltoppar.
Här råder harmoni uppblandat med förväntan och spänning. Den långa femdagarsturen går från Jorm upp mot kalfjäll och ända mot norska gränsen. Det här är något som lockar familjer och kompisgäng, mindre grupper och folk som vill fira något speciellt.
Gården är i ständig utveckling. Förutom upplevelseboningen Korpens öga rymmer gården ett hotell, kapell och numera även ett bryggeri. Både Ola och Elin sätter stor vikt på det lokala i sina råvaror och därför känns det extra bra att kunna servera gårdens egen öl till måltiderna.
Tommy Norin