Kommunens första arbetshubbar invigda – kan etableras i övriga tätorter

Anneli Svensson, kommundirektör, höll invigningstal. – Det är jätteroligt att vara här. Jag klipper inget band, men härmed inviger vi hubbarna tillsammans, sa hon till åhörarna.

HAMMERDAL (SGT) Arbetshubbarna i Hammerdal, som nyligen invigdes med musikframträdanden och tårta, ska agera som ett testprojekt. I slutet av året väntar slututvärdering av hur mycket arbetshubbarna har använts. Sedan vill kommunen etablera fler arbetshubbar i samtliga tätorter.
– Syftet med hubbarna är att både skapa arbetsplatser och förtydliga kring medborgarservice, berättar Anneli Svensson, kommundirektör, som invigde de nya arbetshubbarna.
Förutom fyra kontorsplatser som kommunanställda kan boka ligger även biblioteket i det gamla kommunhuset i Hammerdal. Medborgarservicen består bland annat av att få hjälp av en digital lots med att använda kommunens e-tjänster.
– Vi vill överbrygga det digitala utanförskapet, säger Anneli.
Hubbarna, tre rum varav ett har plats för två personer, ska minska restider och ses både ur ett miljöperspektiv men även ur rekryteringssynpunkt.
– Vi kan vara med lyhörda för var medarbetare vill bo, arbetshubbar gör att de slipper pendla till kommunhuset.
Servicen ska utvärderas löpande, en gång i maj och i slutet av året för att se hur mycket hubbarna har nyttjats, vad medarbetare tycker och om kontoren behöver utökas.
– Vi tittar parallellt på att starta upp hubbar i alla tätorter i kommunen. Än är vi på planeringsstadiet, men vi vill ligga steget före, säger Anneli som själv kan tänka sig att arbeta från arbetshubbarna.
– Som idag när vi har en halvdag i Hammerdal är det bra att kunna sitta kvar och arbeta härifrån.
På ovanvåningen serveras tårta och några av kulturskolans elever underhåller gästerna. Under Anneli Svenssons invigningstal finslipar sångtrion Hadeel Erksosi och Meja Blixt, båda sjätteklassare, samt Stina Morin, som går i åttan, på framförandet i ett rum längst in i biblioteket. Förutom sång bjuds det på tre pianostycken av Julia Stjernström, som går i femte klass, och gitarrspel av Natalie Ouikim Elstad och Alice Svensson från sjunde klass. Applåderna hörs ända ner till arbetshubbarna som Anneli Svensson hoppas ska väcka stort intresse hos de kommunanställda.
Text och foto: Anna Westerberg