Kampanj kontaktar 6500 fastighetsägare – hoppas locka inflyttare

Anna Gillgren, turismstrateg på Strömsunds kommun, berättar att alla fastighetsägare som inte är skrivna i kommunen kommer att få brev via byföreningarna. Under våren 2022 ska alla utskick ha gått i väg. Foto:

STRÖMSUND (SGT) Pandemin har ökat trycket på efterfrågan att flytta ut på landsbygden. I Strömsund har man tagit ett helhetsgrepp på inflyttningsfrågan där frågan om ödehusen ska tacklas i en integrerad kampanj. Nu kontaktas 6500 fastighetsägare. Byföreningarna själva spelar en stor roll i frågan.
Husägare som inte är skrivna i kommunen är många, runt 6500 namn finns i kommunens register.
– Och många av dem är fritidshus- och skogsägare, det är en stor gråzon, säger Anna Gillgren, turismstrateg på Näringsliv och utveckling.
– Det är ett enormt arbete att gå igenom hela registret, därför har vi tittat på hur vi kan jobba smartare med det.
I årets kommunalmanacka, som går till alla fastighetsägare oavsett om de är skrivna i kommunen, skrev man in en efterlysning.
– Vi skrev en blänkare om att man ska höra av sig till oss om man funderar på att hyra eller sälja. Ingen har hört av sig än, säger Anna.
För att kunna nå husägarna har kommunen startat olika kampanjer. En viktig roll, menar Anna, spelar byföreningarna.
– Vi vill göra det här tillsammans med byarna. Vi har sneglat på hur Ragunda kommun samarbetar med byföreningarna. För det första kan föreningarna sina byar, de vet vilka hus som står tomma. De kan hjälpa oss med namn så att vi kommer åt adresser. Vi kommer skicka snigelpost till alla ägare via byföreningarna, säger Anna.
– Kommer det ett brev från föreningen i byn där man kanske har rötter är det mer personligt än om kommunen gör utskick.
Inventeringsarbetet som pågår runt om i landet för att koppla samman ägare till ödehus med spekulanter är komplicerat och har pågått en längre tid. I Strömsund började inventeringsarbetet i höstas, säger Anna. Det var i samband med Region Jämtland Härjedalens projekt En attraktiv region som Strömsunds kommun lyfte arbetet med ödehusen.
– I och med att det projektet är i gång ligger det här rätt i tiden. Vi har gjort en plan för inflyttning till kommunen och ödehusen är ett spår.
På den regionala hemsidan tasteget.nu finns formulär där man fyller i vilken del av regionen man är intresserad av att flytta till.
– De som vill bo i Strömsund hamnar hos oss. En attraktiv region är ett stort inflyttningsprojekt, men vi har inte kunnat ha vettiga kampanjer på grund av pandemin, så vi vill att projektet förlängs.
En annan sak som man inspirerats av från andra kommuner är att anlita ideella bylotsar, en slags guider som kan informera om sina orter.
– Det ska finnas en i varje by som ska ge råd och hjälp till de som vill komma hit, men deras roll är aktuell först när folk bestämt sig för att flytta hit, säger Anna.
Genom projektet får kommunen en pott med pengar, de kommer bland annat gå till en helrenovering av hemsidan Heja Strömsund som drivs av Näringsliv och utveckling. Den ska tjäna som en slags landningssida för de som söker information om att bo och leva i kommunen. På hemsidan, som planeras vara klar i månadsskiftet mars/april, ska företag presenteras och kunna lägga ut egna tjänster, och det ska finnas information om fastigheter till salu. Problemet är dock att efterfrågan är större än utbudet.
– Det är många som vill flytta till Frostviken, men det finns inget boende. Många som vill flytta hit har sina drömmar och visioner och vill ha en liten fastighet, en liten gård. Vi kan vara förmedlare av kontakter via hemsidan, vi är inga mäklare. Vi gör inventering och har dialog med fastighetsägare. Hemsidan ska vara en service.
Anna tillägger:
– Jag tror att de här kampanjerna kommer funka. Som fastighetsägare kanske man tar sig en funderare, man kanske styckar av tomten, bygger ett fritidshus, släpper boningshuset och resten av fastigheten.
Ett problem kan vara om fastigheterna har gått i arv med flera arvtagare och andelar.
– Visst skulle det kunna finnas flera delägare som kanske inte är helt överens vilket kan ställa till det, men det är ingenting jag har någon information om, säger Anna.
Under våren hoppas Anna att alla ägare till ödehusen har gått att nås.
Anna Westerberg