Ayurvedisk hälsorådgivning i samisk tappning

Zara kallar sig te-entusiast. – Det här hörnet har jag arrangerat mest till mig själv, jag trivs på golvet, säger hon.

STRÖMSUND (SGT) I AyA-huset, som flyttat in i det gamla församlingshemmet i centrala Strömsund, bedriver Zara Andersson ayurvedisk hälsorådgivning.
– När jag insåg att jag själv kunde styra min egen fysiska och mentala hälsa var det en aha-upplevelse. Allt började med att hon en dag läste frasen “Vad vill du?”. Det blev början på ett nytt äventyr.
Lokalen är rymlig, ljus och luftig, här finns utrymme för både tanke och kropp att röra sig fritt. I det före detta församlingshemmet, som såldes förra våren, har AyA-huset flyttat in. Här ska rummen fyllas med möjligheter till hälsa.
– Jag visste att jag ville jobba med hälsa, hjälpa andra att må bättre och få själen att blomma också, säger Zara Andersson, ägare av Aktesne yoga & Ayurveda, AyA.
– Det här är min drömlokal, säger hon och låter blicken vandra över patinerade bord och stolar som står längs väggarna. Musiken som diskret strömmar ur högtalarna är lugn och lågmäld.
Aktesne är sydsamiska för tillsammans, yoga tros betyda balans på sanskrit och utövas för att uppnå balans mellan kropp och sinne. Den mångtusenåriga läran ayurveda, ett slags holistiskt läkesystem, kan översättas till kunskap om livet.
– Det är en naturläketradition, säger Zara.
Allt är sammanlänkat, hälsan påverkas av vår omgivning, relationer, tankar och kropp, enligt ayurvedan. Sjukdom uppstår ur att vi är i obalans. Ett sätt att tillföra balans är genom kosten.
– När jag insåg att jag själv kunde styra min egen fysiska och mentala hälsa var det en aha-upplevelse, beskriver Zara sitt första möte med ayurveda.
– Allt hör ihop, hur vi reagerar och hanterar problem kan visa sig i olika sjukdomar.
Som dramapedagog hade hon sitt drömyrke, men hon kämpade med stress, press och prestation. Hon vantrivdes i anställningsformen som låste in henne.
– Jag tänkte: “Varför är jag inte glad”?
Så lånade hon en bok om ayurveda, i den fanns en enkel fråga.
– “Vad vill du?” Det blev en stor fråga för mig. Vad vill jag? Vad tycker jag om egentligen?
Hon började googla och vägen framåt blev uppenbar. Men det blev också tydligt att de kurser hon ville gå för att utbilda sig till ayurvedisk hälsorådgivare krävde mer pengar än hon hade. Då fick hon höra talas om Leader 3sam där man kan söka EU-bidrag för olika projekt.
– Jag blev beviljad bidrag. När det väl lossnade hände allt bra på en gång.
AyA-huset heter lokalen för att det inrymmer ayurvedans helhetstänk genom bland annat en lunchservering, en zero-waste-butik med kravodlade livsmedel och kroppsvårdsprodukter.
– Det ska vara fyllt av möjligheter till hälsa, säger Zara.
Här leder hon yoga och erbjuder ayurvediska behandlingar såsom helkroppsmassage. Med fingertopparna på klientens handled läser hon av obalanser genom pulsens slag. Zara berättar att hon stötte på kommentarer hos folk som inte trodde att ayurveda och yoga skulle fungera på en liten landsbygdsort med jägarkultur och kargt klimat som kanske färgar nordbornas mentalitet.
– Men det finns en önskan och vilja hos människor att må bra på riktigt, säger Zara och tillägger:
– Jag ska nå folk som behöver det och här behövs det.
Genom att lyfta vanliga problem vill hon avdramatisera det hela.
– Ayurveda är evidensbaserat. Sömnproblem eller magont har de flesta upplevt någon gång. Små, enkla saker som att börja dagen med en kopp varmt vatten för matsmältningssystemet kan göra stor skillnad.
Zara drar bak en slinga av sitt blonda hår från ansiktet och avslöjar tre tatuerade streck och sju prickar på vänstra örat.
– De tre strecken symboliserar mina barn. De sju prickarna är min familj.
Mannen, som Zara friade till första gången hon träffade honom, är same, tillsammans har de tre barn. Genom att bland annat använda örter som används i den samiska kulturen, i stället för indiska i sina behandlingar, vill Zara koppla samman den samiska kulturen med ayurveda. Den gemensamma faktorn mellan de två traditionella livssätten är att leva med naturen och följa årstiderna.
– Livet är förändring. Det handlar om att utvecklas eller avvecklas, säger Zara som nyligen förlorade båda sina föräldrar, och satt vid sin mammas sida i livets slutskede.
– Det har varit en jobbig tid. Nu har jag precis landat här. Prio nummer ett är att få njuta av att allt stillat sig och vårda det jag har. Viljan och drömmarna är många och vida, men man ska stanna upp och njuta också. År 2022 blir ett njutår.
Mellan händerna balanserar hon en kopp te med de gröna jasminbladen liggandes lösa i det heta vattnet.
– Jag vill stötta andra i skapandet av deras egen hälsa, få andra att hitta styrkan i sig själva. Intuitionen är en superkraft alla har, det är den inre rösten vi glömt, men kommer ihåg när vi säger “varför lyssnade jag inte på mig själv?”.
Hur man hittar den vet Zara. Frasen läste hon i en bok.
– Fråga: “Vad vill jag?”. Upprepa det ofta. Det kan vara lite läskigt för svaren kanske inte alltid är det vi hoppas.
Kanske kan svaren leda till något vi inte vågar hoppas på. Kanske det, som för Zara, leder till ett nytt äventyr.
– Min lärare sa till mig när jag startade min kurs i ayurvedisk rådgivning: “Är du redo?”. Det krävs mod. Men då var jag så less på att må dåligt, allt var en kamp. Då var jag redo. Öppen för förändring.
Text och foto: Anna Westerberg