Matigt när samernas nationaldag firades i Åsele

Elna Fjellström, samisk samordnare i Åsele Foto: Privat

ÅSELE (SGT) Blodtunnbröd och bakelser stod på menyn i Åsele när samernas nationaldag firades. Visserligen en dag i förväg, men solen sken och en efter en tittade de in på Konditori Kronan. Där fick man hämta bakelser prydda med sameflaggan, och hos Gunilla Andersson på Tegelbacksgården väntade påsar med blodtunnbröd. “Det är ju inte bara samerna som ska fira vår dag”, säger Elna Fjellström, samisk samordnare i Åsele och som stod bakom idén. 
Så beklagar Elna att hon inte hann med att hämta en påse blodbröd eftersom renskiljningen pågick tills långt in på förkvällen. (Familjen har förstås kunnat hämta en påse, men efter själva utdelningsdagen.)  
Före pandemi-tiden har samernas dag firats i Kulturhuset i Åsele med gemensam fika och tårta, men på coronans andra år blev det ett annorlunda arrangemang med bakelser och tunnbröd för avhämtning. Allt gick åt. Det blev inte något särskilt firande hemma hos familjen Fjellström på grund av arbete med renarna, men Elna kunde ta del av den samiska gudstjänsten som sändes digitalt från Norge och på kvällen blev den en gemensam måltid med familjen. 
– Det är så roligt med att samerna uppmärksammas i kommunen, skolan, förskola, fritids och hos äldrevården. De serverades renskav. Kostchefen undrade om det inte skulle vara något annat, men alla tycker att det är så gott med renskav så nu ser det ut att bli en tradition. Skolan har också haft en temadag. Synen på samer har förändrats i kommunhuset, och jag har föreslagit att också tjänstemän och politiker ska ingå i det samiska samrådet, så nu går det lättare och snabbare att få beslut, säger Elna Fjellström som tillhör Vilhelmina norra sameby. 
Det råder ingen tvekan om tunnbrödets betydelse i vår del av landet. Sagavägen kallas vägen från Örnsköldsvik till norska kusten och går precis förbi Tegelbacksgårdens bagarstuga, vilket hade betydelse för tunnbrödbagerskan i Åsele. 
– Många skulle vidare från Sagavägen till Vildmarksvägen som har fått stor betydelse för turistnäringen. Jag säljer också renkött och har börjat göra tunnbrödchips och godis av tunnbröd. I somras räckte inte brödet till när alla turister som tog Sagavägen handlade, säger Gunilla som också var med om att starta Tunnbrödmässan. Andra helgen i maj firas Tunnbrödets dag. 
– Jag funderar på att kanske fira hela veckan med blöta, bryta, olika blodbröd, tjockkakor och vanligt tunnbröd! Jag tycker att det är viktigt att ta tillvara de gamla traditionerna! När jag växte upp fanns det en bagarstuga i varje by och på varje gård. Det var förra året som Vilhelmina tog initiativet till hämt-blodtunnbröd i samband med samernas nationaldag. Nu blev det i Åsele. I år har jag bakat blodtunnbrödet med renbuljong som ger bättre smak än i fjol. Bagarstugan här på Tegelbacken byggde jag upp när jag startade mitt företag. Just nu är det lågsäsong och jag bakar bara tre dagar i veckan, vanligt tunnbröd, och allt går åt. Men sedan blir det full fart och det kan bli bak sju dagar i veckan. Jag styr efter efterfrågan, men det finns plats för fler att baka och sälja tunnbröd! För mig är det ett levebröd och jag tycker att det är jätteroligt, berättar Gunilla Andersson på Tegelbacksgården. 
Bakelserna då? Jo. de gick åt allihop. Folk kom i en jämn ström och hämtade bakelsekartonger. Konditoriets ägare Malin Dahlqvist och Eivor Lindberg hade komponerat läckerheter med drottningsylt, vaniljkräm, skogsbär och grädde.  
– Förra året bakade vi 75 stycken, och de tog slut på 45 minuter. i år var beställningen 110. Nästa år hoppas jag att vi kan fira tillsammans, säger Eivor. 
 
Text och foto: Inger Kraft Etzler