Oviss framtid för klassiska Edins

Edins i Junsele.

JUNSELE (SGT) En välkänd och omtyckt affär är Edins i Junsele, men när Gunnar Edin gick bort är framtiden oviss för butiken. “Är det slut med Edins?” undrar folk och stressfaktorn ökar för hans syster Christina att fatta beslut. Hos Edins finns allt man kan tänka sig av leksaker, kläder, husgeråd, allehanda praktiska ting för grillning, handskar och skor – allt från Kosta Boda till långkalsonger i bambu.
– Jag blev chockad när Gunnar dog. Ännu återstår allt juridiskt att klara upp. Det är mycket jag måste sätta mig in i, säger Christina Edin som får hantera hus och verksamheten från Göteborg där hon bor.
– Jag har ju växt upp i huset, och jag känner någon sorts stolthet. När mamma dog funderade Gunnar och jag på hur vi skulle göra. Gunnar förklarade då att han skulle i alla fall fortsätta i fem år. Vi har hela tiden samarbetat väldigt bra och pratat om allt. Att Gunnar var sjuk visste vi inte, han tyckte att han mådde bra. Men när symptomen kom och han sökte vård med påföljande olika undersökningar och provtagningar, då förstod vi ju att det var allvarligt. Men det kom ändå som en chock att han dog. Vi stod varandra väldigt nära jag och Gunnar och även mamma Greta när hon levde. Det är en stor förlust att de båda nu är döda, säger Christina.
Minnena efter hennes mamma Greta och brodern Gunnar är starka och levande i Junsele. Edins står för ett levande kulturarv och kunder kommer från när och fjärran. När affären höll öppet kring julhelgen var det kö runt bankhuset.
– Det märktes vilken betydelse Edins har! Det var så roligt att vi en dag glömde att stänga. Vad gör man inte för den här butiken, säger Michaela Larsson som tillsammans med Dorothea Condé anställts för att sköta ruljangsen, än så länge med sporadiska öppettider.
Michaela har sitt jobb hos Dina försäkringar och Räddningstjänsten i Östersund men bor i Gårelehöjden. Dorothea har flyttat hem med sina barn och amerikanska man – en återflyttare från storstaden i Utah och bor nu i Västbyn. Båda två har tillbringat mycket tid med att packa upp varor i lådor som står överallt i butiken, på husets övervåning, i gårdshuset.
– Samtidigt lär vi oss att hitta! Edins är inte som andra butiker! Det görs inte plats för nytt, utan det som inte köps får finnas kvar. Det är hållbart. Det kan komma in en kund som behöver just det där speciella. Det enda vi märkt som saknas är gammaldags sopkvastar, men det kanske inte tillverkas längre, säger Michaela.
– Det skulle vara roligt att kunna ha öppet åtminstone en gång i månaden, och tänk om det kunde vara öppet under sommaren, tillägger Dorothea.
– När jag var liten var det till Edins jag gick för att köpa bokmärken, spelkulor, skolmateriel – luktsuddisar och skrivböcker. Både jag och min mormor har arbetat i affären. Mormor med Greta och jag med Gunnar, berättar Michaela.
Sorgen efter Gunnar Edin är stor. Han skötte affären när han slutat sitt arbete om lärare och hans milda sätt har gjort avtryck. Frågan fortsätter att hänga i luften om vad som ska hända med Edins långa historia.
– Jag skulle gärna vilja ha lite öppet, i mindre omfattning, men ingenting är klart än, säger Christina Edin.
Text och foto: Inger Kraft Etzler