Blåsjöns Fjällanläggning öppnar för säsongen
– hoppas på återvändande norrmän

Kjell-Arne Blom berättar att ett tiotal tomter ska säljas i Blåsjön. – Vi har inflytt men vi måste ha mer boende, säger han. Foto: Kjell-Arne Blom

FROSTVIKEN (SGT) Med slopade restriktioner kanske norrmännen återvänder till Blåsjöns Fjällanläggning, det hoppas ordförande Kjell-Arne Blom som också önskar att fler Strömsundsbor stannar inom kommungränsen när de åker till fjällen.
– Vi har jättefin skidåkning, en av länets bästa, säger han.
Sveriges sjätte högsta fallhöjd finner man i Stora Blåsjöns skidbackar. Från toppen av Mesklumpen, 924 meter över havet, sträcker flera olika pister ut sig på natursnö.
– Vi har bara natursnö, så vi öppnar inte förrän vi har bra väderförutsättningar, berättar Kjell-Arne Blom, ordförande i Blåsjöns Fjällanläggning.
Nyligen var det smygpremiär med skidarrangören Aktiv Ski som återkommer varje år för att vara säsongens första åkare i backarna i Blåsjön.
– Det var en hel busslast med 60 gäster, de är nöjda med vår skidåkning, säger Kjell-Arne.
Förutom styrelsen på sju personer som jobbar helt ideellt tar man även in tre anställda till lifterna, en pistör och en till skidboden som drivs av ett utomstående företag.
– Vår anläggning har varit ett jättefint ställe för norrmän eftersom vi ligger så nära gränsen. Vi hoppas att de kommer tillbaka när restriktionerna nu släpper. Vi har jättefin skidåkning, en av länets bästa med tanke på att det är natursnö. Det är gott om snö i år, även om det inte är en normalvinter än så länge, säger Kjell-Arne som önskar att fler Strömsundsbor skulle välja Stora Blåsjön som sin vinterdestination.
– Jag skulle vilja att politikerna i kommunen tänkte mer på norra fjällen, Jorm, Blåsjön, Frostviken, när de fördelar pengar. Att vi får mer attraktion, att kommunen ser till att det blir mer dragningskraft hit. Borgafjäll har blivit mer hajpat, men där har alla priser dragit i väg. I Blåsjön är vi ganska prisvärda, det vore bättre att Strömsundsborna la sina pengar inom kommunen, vi har så mycket bättre fjäll i närheten, säger Kjell-Arne och tillägger:
– Det händer saker i Blåsjön, det tycker jag är jättekul.
I anslutning till backen har Hotell Stora Blåsjön öppnat med ski-in ski-out, och några meter längre bort har Arga kocken sin restaurang.
– Han är ett väldigt dragplåster för oss med sin fantastiska mat, menar Kjell-Arne.
Föreningen Blåsjöns framtid ek. förening där Kjell-Arne är ordförande, ska försöka sälja av ett tiotal tomter samt två stugor.
– Vi har inflyttning i byn, men vi måste ha mer boende. När det är påsk är det fullbokat precis överallt.
Anna Westerberg