Blomsteraffären i Junsele ordnar det mesta – speciellt i juletid

Laila Jakobsson har drivit sin blomsterbutik i snart 15 år. Gunillagårdens bingo får ett generösa extravinster.

JUNSELE (SGT) Det är inte bara floristen Laila Jakobsson i blomsteraffären i Junsele som önskar att julen 2021 ska bli annorlunda. ”Det var onaturligt mycket bud i fjol” säger Laila och hoppas att få se fler kunder i butiken i år när coronasmittan förhoppningsvis viker undan. En vanlig onsdag kommer den ena efter den andra in till Jakobssons Blommor & Hantverk för att skicka blommor, beställa en krans till en begravning eller hitta unika presenter. Som t ex att få en medhavd flaska bubbel omgärdad av blommor och choklad.
Ingenting är främmande för Laila, som nästa år har haft butiken på Köpmangatan i Junsele i femton år. Nu ensam blomsterhandlare inom ett stort geografiskt område sedan blomsterhandlarna i Backe och Ramsele försvunnit. Närmaste blomsterbutik i kommunen finns i Sollefteå.
– Som av en slump fick jag häromåret se att ”Hollandsbilen” stod borta hos OK. Chauffören som leverera blommor till bl a kusten och Åsele hade av en slump tagit en ny väg och fick syn på min butik, ”mitt ute i ingenstans” som han sa förvånad. Nu kommer han varje tisdag och levererar blommor som jag beställt. Då kan jag få lite ovanligare sorter, annars kommer mycket av blommorna från Sundsvall med bussgods. Men är det trettio grader kallt får de vänta med att skicka. Bussen är för kall då, säger Laila.
Hon kan Junsele som infödd junselebo och kan glädjas åt att det verkar som återväxten för Jakobssons blomsteraffär är bärgad. Nioåriga barnbarnet Liv har redan visat floristanlag under varsam handledning av farmor Laila.
– Jag själv började bli intresserad av växter redan i tidig ålder och var mycket hos handelsträdgården som fanns här då, och ända fram tills gymnasietiden jobbade jag lite extra där. Men sedan har jag sysslat med allt möjligt. Jag startade Jakobssons foto och hantverk som bisyssla 2002, har jobbat på bl.a. turistbyrån och djurparken när stiftelsen Junsele socken ägde den och även för Äventyrsberget. Jag har testat nästan allt i byn, både dagis, matbutiker och i vården m.m. När så blomsteraffärerna i Junsele också lades ner tyckte jag att det borde funka ändå här. Först gick jag en kortare floristutbildning på Mukeröds floristutbildningar i Bålsta. Binderier måste man behärska om man ska driva blomsteraffär, säger Laila.
Laila har också sommarjobbat för länge sen hos Edins tvärsöver gatan. Edins som blivit ett givet utflyktsmål i Junsele och som nu går ett okänt öde till mötes efter att Gunnar Edin nyligen avlidit. Junsele sörjer både honom och undrar vad som ska hända med den välkända affären som hade allt.
Laila känner sina kunder och kan se till att en jubilar inte får samma blomster-uppsättning.
– Jag vet ju oftast också om någon i en familj är allergisk och kan försiktigt påpeka det. Jag skulle så klart önska att jag kunde ha en anställd mer än på bara timmar ibland. När jag kör ut blommor till en begravning i tex Bodum eller Edsele sitter jag långa tider i bilen. Tittar man på timmarna går det aldrig att ta betalt för dem. Det är ett stort område. Utan min gubbe som ställer upp till 100 % skulle det här aldrig gå när vi har vanliga bud till Näsåker eller andra ställen. Han är guld värd, säger Laila.
Samarbetet med Backe begravningsbyrå är väl inarbetat. Carola Johansson är en förmiddag i veckan i butiken så junseleborna kan få träffa och få hjälp i olika ärenden, som t ex minnesgåvor.
– Det finns olika kataloger gällande begravningar som kunderna kan se bilder och beställa blommor utifrån, men det är allra roligast att få göra ”floristens val” och fritt få skapa. Ibland kanske jag lägger in för mycket blommor som inte ingår i beställningen, men i hjärtat känns det bra även om det inte ger vinst på samma sätt, säger Laila.
– Jag vet inte vad det är men vi tycks vara obotliga optimister i Junsele, och tur är det, säger Laila och räknar upp alla butiker som radar upp sig i byn, ”mitt ute i ingenstans” som den holländske blomsterchauffören uttryckte det.
Här finns nästan allt: OK, Skog och Trädgård, byggvaruhandel, frisersalong, tygaffär, Corner House, Pizzeria, Café, bowlinghall, ICA, Röåns möbler, Kvarnå trädgård och flera andra små företag.
– Jag försöker handla lokalt. Om vi inte gör det dör byn, säger kunden Linnea Stenklyft.
När den koreanska hotelljätten Sono Group bygger ett hotell i samarbete med Junsele Djurpark förväntas turistnäringen att få ett rejält lyft.
Till julen väntar i blomsteraffären ljus, julkransar, julgrupper, hyacinter och julstjärnor och annat som hör julen till. Vaxade amaryllisar som inte behöver vattnas går som smör i solsken. Till nyår kan det säkerligen bli många bubbelflaskor med eller utan alkohol som ska få en fin inramning, en jubilar ska uppvaktas, en jägare ska firas. Laila har hittat en nisch som alltfler blivit uppmärksammade på.
– Det är den lilla guldkanten, säger Laila.
Egenföretagare har sällan 9-5 jobb. Arbete hela veckorna – bara söndagen är ledig.
– Då är vi ibland ute i skogen och kanske hittar vi något att använda i något arrangemang, säger Laila Jakobsson.
Text och foto: Inger Kraft Etzler