Populär julmarknad i Sikås slog publikrekord

Alla varor, utom ost och chark, är gjorda av Sikåsborna själva som har pysslat i flera månader.

SIKÅS (SGT) Besöksantalet på Sikås förjulsmarknad slog rekord med råge. Över 500 personer besökte hembygdsparken för att dricka glögg, lyssna på körsång och kanske inhandla julklappar egenhändigt tillverkade av Sikåsborna.
Strax utanför Hammerdal i Sikås har invånarna i flera månader haft regelbundna träffar för att pyssla inför den årliga förjulsmarknaden. Vid ett bås såldes hantverk gjorda av Sikås barn och ungdomar.
– Vi har många barn i Sikås, barnfamiljer har flyttat in men det är också många som har blivit födda. Det är fantastiskt roligt, berättar Anna-Sofia Persdotter inifrån båset.
Själv har hon tillverkat vad hon kallar coronapåsar – tygväskor med blixtlås och mönster på framsidan. Över 70 stycken har hon sytt under pandemin, och 27 av dem har hittat nya hem.
– Pengarna går till välgörenhet. Jag ville hjälpa till och det här blev mitt sätt, berättar Anna-Sofia.
Himlen börjar mörkna över hembygdsparken trots att klockan bara är runt två. Men det är nu som stämningen, som marknadens besökare kommit hit för, verkligen kommer till sin rätt. De små eldarna runt parken sprakar och belysningen i granarna lyser upp ingången till marknaden. På scenen, som lyser extra bra i mörkret, kliver små fötter försiktigt upp. Det är Svip, Sikås barnkör som sätter tonen på julstämningen tillsammans med körledaren Kerstin Pettersson. Julsångerna avlöser varandra medan besökarna äter kolbullar och dricker glögg.
En av arrangörerna, Lars-Olof Olofsson, som har hjälpt till med försäljningsbåsen, står och samtalar med några vänner.
– Det har kommit otroligt med folk idag, säger Lars-Olof som bott i sitt föräldrahem i Sikås sedan födseln.
– Ja, det måste vara tre gånger så mycket folk som det var sist. De har redan sålt slut på bröd, stämmer Sikåsbon Lars Jönsson in.
Elisabet Oscarsson, en av arrangörerna, tror att rekordet beror på att marknaden har ett rykte om att vara alldeles särskilt mysig.
– Vår julmarknad är populär på grund av stämningen. Det är som Jamtli i liten skala, berättar hon och tillägger:
– Det kommer besökare bland annat från Åre, Östersund, Föllinge.
Det är byföreningen och Sikås församlingshem som anordnar marknaden. Gunilla Olofsson från Sikås byförening understryker att allt som säljs på marknaden, med undantag för ost och chark, har gjorts av byn.
– Alla jobbar för byn, säger Gunilla.
Plötsligt dyker tomten upp och marknadsplatsen töms på barnen som springer bort för att få presenter och godis. Barnen är dock strax tillbaka för att tillsammans med de andra besökarna få en chans att vinna priser vid chokladhjulet och tävlingen “gissa tomtarna” – en glasburk fylld med tomtar vars antal besökarna får gissa.
Glöggåtgången visar att över 500 personer besökte marknaden i år.
– Av dem var det säkert 100 barn, säger Elisabet glatt och lyser i kapp med julbelysningen i granen hon står intill.
Text och foto: Anna Westerberg