Handlar’n i Svanabyn lockar kunder från när och fjärran

Catarina Selin bakom kommunens enda manuella charkdisk

SVANABYN (SGT) På vägen från Hoting radar småbyarna upp sig: Flyn, Sundet, Grundsjön. Så småningom kommer skylten som välkomnar besökaren till Svanabyn. Där, några mil från Dorotea ligger Handlar’n, som drivs av Catarina Selin.
– Trots att vi finns mitt i skogen och att det inte är någon genomfart så är jag förvånad över att det går att driva butik här, säger Catarina.
Nästa år firar hon tioårsjubileum och konstaterar att butiken går bra.
Omsättningen har mot alla odds ökat under pandemin. Många beställde varor som kunde köras hem till kunderna och nu har kunderna förblivit köptrogna. I Svanabyns enda matvarubutik är ingen anonym och kaffet är alltid varmt.
Vid SGT:s besök ramlar det in kunder hela tiden, det är inför en helg. Här finns tillgång till spel, utlämning av apoteks- och systemvaror och bussgods. Alla blir personligt omhändertagna.
– Det är många som önskar att vi också hade posten här, men jag tror att PostNord har avtal med ICA, säger Catarina.
– Jag älskar att vara med folk, och jag har köptrogna kunder som kommer både från Dorotea och från Jämtlandssidan. Förra julen fick jag en rolig beställning av julmat. ”Gör i ordning mat för 3 000 kronor”, och det blev många kassar som jag fyllde bilen med. Det finns en föreställning om att det är dyrare att handla hos Handlar’n men så är det inte. Och är det något som någon vill ha som inte finns normalt, så tar jag så klart hem.
– Handlar’n i Svanabyn har den enda manuella charken i Dorotea kommun. Jag tror att det är charken som gör att folk kommer hit från alla möjliga håll. Det går att köpa två skivor skinka så man behöver inte köpa ett helt paket. Nu till jul kommer det att finnas allt som har med julbord att göra: patéer, skinkor i olika former, korv, ja allt du har på julbordet, berättar Catarina.
Idén att driva affär dök upp en dag när Catarina satt på pass i ett älgtorn och kände att hon fått nog av ekonomijobbet efter 27 år i den branschen.
– Men nu har jag slutat jaga också. Jag är björnrädd, skrattar hon.
– Det är fler som flyttat till Svanabyn än som försvunnit. Det mesta finns ju här. Det finns affär, skolskjuts, lugn och frihet, och det har kommit flera barnfamiljer. Alla är rädda om varandra och alla känner varann. Folk var fantastiska under pandemin förra året. Det var hemvändare som beställde mat och jag satte ut kassarna på kajen. Alla var försiktiga. Folk som jobbar någon annanstans kan ringa och säga att de inte hinner hem och jag kan göra i ordning och ställa ut efter stängningstid. Det funkar ju inte i en stor butik. Några skickar matlistor, och vi kör ut. En del vill inte handla där det är mycket folk, säger Catarina.
Som på beställning dyker Catarinas pappa Bertil Eliasson upp. Det är han som svarar för hemleveranserna som mestadels sker på torsdagar.
– Måste ha något att göra efter pensioneringen, säger han glatt och berättar om en lång pratstund i Granåsen hos några 90-plussare som klarat av sin veckohandling.
Julförberedelserna börjar så smått, redan i slutet av oktober. Julpynt, ljustakar och ljusslingar, allt som hör julen till ska tas fram. Vid entrén sätter Nisse Lövgren upp belysning i julgranen som han just huggit. Varje år, samma procedur.
– Fixar jag inte det här får jag inte handla hos Catarina, skojar Nisse.
Att driva en affär i Svanabyn är så klart ingen tillfällighet. Här är Catarina Selin uppväxt, men hon pendlar numera varje dag några mil från Dorotea till barndomsbyn.
– I Dorotea bor jag med min stora kärlek. Vi har varit gifta i 34 år och vi har två barn. Alla vi bor i Dorotea. När jag var nitton år hade jag ett tag skoaffären där, men det blev ekonomi jag kom att arbeta med. Men som sagt, jag bara tröttnade en dag. På min önskelista nu står att köpa ny inredning till butiken med kylar, frysar och kassadisk. Jag äger fastigheten och har just investerat i ett nytt tak. Handlar’n här i Svanabyn ska jag driva så länge det går, och så länge folk vill handla!
Text och foto: Inger Kraft Etzler