Ö-bua – en riktig diversehandel

Michael Eldborns foto av den spektakulära plogningen över Stekenjokk blev motivet på Ö-Buas populära bricka.

STRÖMSUND (SGT) Ö-Bua startade på Mors dag 1978 på Öhn i en gammal handelsbod, därav kommer namnet. Det fanns inte någon butik som kunde tillhandahålla vävattiraljer så det blev i stället en egen butik för vävkunniga. Det var Kerstin Wikner och Birgitta Lööw som startade Ö-Bua för mer än fyrtio år sedan.
– Vi reglade, isolerade, tapetserade, och när vi stängde efter öppningsdagen var det nästan tomt i butiken. Hur vågade vi egentligen? På hösten samma år fick vi en lokal i gamla posthusets källare inne i Strömsund. Det var jättestort och vi hade en vävstol i affären och vävde där. När vi kom till Storgatan där vi är nu, tänkte vi byta namn, men vi var redan kända under Ö-Bua så namnet fick vara kvar. Under åren har det varit två olika delägare tillsammans med mig, men sedan gjorde omständigheterna sorgligt nog att jag blev ensam ägare, berättar Kerstin.
Att det blev hantverksprodukter var givet för en konstintresserad person. Från starten var det
mycket garner och vävtillbehör, men när kunderna började skicka efter sina garner på nätet upphörde Ö-Bua med det. Sortimentet har breddats och väljs ut med säkra ögon av Kerstin. Ja, jo, hon är syster till Leif Wikner i Persåsen, en känd hantverkare med kvalitetsstämpel.
– Det måste sitta i generna. En bror hade ett galleri på Frösön. Vi var åtta syskon som växte upp i Kyrktåsjö, alla konst- och hantverksintresserade, säger Kerstin.
Det plingar i dörrklockan. Någon ska hämta en doppresent – en välgjord liten lastbil av trä får ett namn och datum inbränt av Kerstin. En annan vill köpa te.
– Vi har mer än 130 sorters teer, rött, vitt, svart och grönt. Och så vår egna Ö-Buas blandningar med både svart och rött te, och Brunkullas teer förstås. Jag försöker ha lokala och jämtländska varor. Här har vi lite sameslöjd, silverarbeten och jag har några trolltrummor. Jag tar också fram egna produkter, säger Kerstin Wikner och visar en bricka med ett fotografi av plogningen av vägen över Stekenjokk mellan stora snövallar.
– Jag fick syn på bilden på Facebook och letade efter fotografen i ett halvår innan jag lyckades hitta Michael Eldborn och fick tillstånd att använda bilden. Brickan har verkligen uppskattats av alla turister. Det finns också handduk, vykort och godisaskar med bilden. En gammal Ockelboskoter har blivit bild på en disktrasa. Då kom det in många karlar som såg vilsna ut, och vi antog att det var disktrasan de vill ha, skrattar Kerstin.
– Jag är också glad för att jag tog in Mumin-sortiment och jag tror att nästan alla olika Muminmuggar finns i affären. Nu när den nya kollektionen kommit så är det många beställningar. Det är nästan konstigt, men försäljningen har trots pandemin ökat. Vi använder Facebook och Instagram och jag har också kört ut varor, säger Kerstin.
Flest besökare är det på sommaren med turister och nu väntar snart julhandeln. Det är ingen riktig döperiod i Ö-Bua. Öppet alla dagar utom söndagar, ingen lunchstängning. Kerstins höga hand i butiken är Nina, som trots övertalningsförsök inte går att få med på en bild. Tillsammans med Kerstin ger hon tips om presenter som handlas årets alla dagar. Dop, bröllop, födelsedagar. Kvalitetsmärkta presenter går alltid åt, det kan vara svårt att välja i det stora utbudet.
– Min tanke har alltid varit att det ska finnas något för alla och för allas plånbok. Och tänk att ”Tegnell redan har fått en egen mugg” som en kund glatt utropade när muggen med Astrid Lindgren-citatet från Bröderna Lejonhjärta dök upp: ” … Tengil, vår befriare”. Många frågar hur länge jag tänker hålla på. Det får framtiden utvisa, säger Kerstin Wikner.
Text och foto: Inger Kraft Etzler