Norrlands Trähus storsatsar på höghus – “Revolutionerande för träbranschen”

Grundplattan till den nya byggnadsdelen håller just nu på att gjutas. Fabriken byggs ut med 2300 kvadratmeter och 15 nya anställda. Framgångsreceptet är att planera, strukturera och planera lite till.

HAMMERDAL (SGT) På Norrlands Trähus i Hammerdal har man i fyra år planerat för en ny produkt: höghus helt i trä. Planeringen har pågått i flera år, och nu har rekryteringsprocessen och utbyggnationen för den nya tillverkningen startat. Något som enligt bolagets vd aldrig hade kunnat ske utan personalens insatser.
Sedan Peter Rhensbo anställdes på Norrlands Trähus 2006 har företaget gjort en spännande resa, då låg omsättningen på 30 miljoner. Idag har man utökat till 100 miljoner och i och med utbyggnationen ska man öka omsättningen med ytterligare 30 procent. Femton nya anställda ska arbeta i de utökade 2300 kvadratmetrarna.
– Det är skitkul, det går inte att säga något annat, säger Peter om de nya sjösatta planerna och tillägger:
– Det har pratats länge i träbranschen om att kunna leverera så här hållbara produkter, men det är först på senare år som det börjat bli allvar och man kan erbjuda en produkt som är bra på riktigt.
Norrlands Trähus stomsystem går från trevåningshus till paketlösningar med hus som kan byggas upp till åtta våningar höga. Dessutom ska man gå från att ha bara ha levererat väggar till att hela byggnaden från golv till tak görs i trä med isolering i träfiber.
– Bakgrunden till vår satsning är att vi under flera års tid har försökt landa i ett byggsystem där vi kan bygga höga hus helt i trä. Den stora volymen, säg 80 procent, av husbyggandet ligger i lägenheter. Det är ett tryggt segment att vara i och vi vill ha en produkt på den marknaden med fokus på hållbart byggande, säger Peter och tillägger:
– En del i den här utvecklingen handlar om att pressa ner byggkostnader och ha prisvärda boenden, vilket den här färdiga produkten uppfyller, där man i princip kan börja måla invändigt direkt.
Sen handlar det även om säkerhet.
– Historiskt kan man säga att Sundsvall och Umeå brann ner nästan samma dag. Då sattes krav att inte bygga höga byggnader i trä. Det är hundra år sen och de sista 20 åren har man försökt jobba i kapp kunskapsmässigt. Vi har gjort fristående tester genom en oberoende tredje part, branddelen är inte ett problem, menar Peter.
Men den kanske viktigaste delen är miljön. Både inre och yttre. Byggbranschens höga utsläppsnivåer har ingen framtid.
– Det fina i kråksången med det här systemet är att vi binder mer koldioxid än vi förbrukar när vi bygger och det är revolutionerande för vår bransch. Miljömässigt är det fantastiskt, det finns även ekonomiska fördelar, men framför allt är efterfrågan stor. Hållbarhet är viktigt för kunderna, säger Peter och tillägger:
– Svenska Miljöinstitutet sa att det är det bästa systemet de hittills sett. Utifrån det kom vi fram till att vi behövde specialanpassa tillverkningen, samt utöka kapaciteten då stora projekt kräver högt leveranstempo.
Eftersom trä är en lätt konstruktion ligger utmaningen i att kunna hantera ljud på ett bra sätt mellan lägenheterna.
– Vi har patenterade lösningar där ljudvärdena är väldigt fina.
Norrlands Trähus levererar endast små volymer lokalt och har inga privatkunder.
– Nittio procent av våra kunder finns i Stockholm och Mälardalen, det är där det byggs mest, och lite i fjällvärlden.
Rekryteringsarbetet kommer att pågå hela hösten, men tre nyanställda har redan börjat. Peter vill rekrytera lokalt från Strömsunds kommun med omnejd, på så sätt slipper personalen långa pendlingsavstånd. Han menar att arbetsmarknaden i kommunen är bra.
– Nu kommer det en floskel, är du beredd? “Hire attitude, train for skill”, anställ för attityd, träna för kunskap. Vem som helst kan lära sig hos oss, man behöver bara ha rätt attityd. Vi har anställt undersköterskor och brevbärare, vi utbildar på plats, säger Peter och blickar ut över golvet.
Där är det full aktivitet där ungefär 50 av totalt 65 anställda sågar, mäter, beräknar, löser problem.
– Vi har världens bästa personal. Utan dem hade vi inte kunnat växa så mycket som vi har gjort, säger han.
Norrlands Trähus levererar i dagsläget två villor om dagen, tiden från beställning till leverans är 16 veckor. En annan viktig del i Peters framgångskoncept är att ha en tydlig strategi och att vara strukturerad.
– Vi är ett mindre företag som har en nivåprocess som ett stort företag. Framgångsfaktorn är att ha en bra plan. Gå upp på morgonen, jobba, vila. Gå upp nästa morgon och jobba lite smartare än andra. Det är väldigt o-instagram-vänligt, skrattar Peter som själv vilar genom jakten och fisket.
Han tror att han plockade med sig konceptet från JM AB i Stockholm som han har på cv:t. Peter, som är uppvuxen i Dvärsätt, kommer från en entreprenörfamilj inom elbranschen.
– Så byggbranschen har alltid funnits där. Jag pluggade byggingenjör i Umeå, civilingenjör i väg- och vattenbyggnad i Luleå. Sen fick jag jobb i Stockholm. Åren gick, vi fick barn och ville flytta hem, berättar han.
Norrlands Trähus annonserade en tjänst som projektledare.
– Jag klickade med Janne och Eva (Jan Olov Nässén och Eva Nässén, bolagsägare, red. anm.) och innan vi hade hunnit till flygplatsen hade både min dåvarande fru och jag fått jobben vi sökte. Sedan var valet självklart. Hammerdal är en bra ort och har en lång tradition inom träindustrin, menar Peter som varit vd i elva år och delägare sedan några år tillbaka.
På golvet bakom Peter jobbar ett gäng blockspikare, som yrkesbenämningen är, med ytterväggar. De är fullt fokuserade på uppgiften och diskuterar ivrigt.
– Varje projekt är unikt. Vi levererar, ungefär som Ikea, byggklossar eller lego kan man säga. Våra kunder kommer med ritningar och önskemål, så det krävs att vi kan lösa problem, säger Peter och tillägger:
– Det är vår styrka.
Text och foto: Anna Westerberg