Nu snurrar studie­cirklarna igång igen

Veronica Borg välkomnar nya cirkelledare till Studieförbunden Vuxenskolan.

STRÖMSUND (SGT) Efter lång tid med coronarestriktioner kliver ABF och Studieförbundet Vuxenskolan (SV) fram och vill åter ta plats i folkbildningens tjänst.
– Många är intresserade av att delta i en studiecirkel, men man tar det lite försiktigt, säger Veronica Borg hos SV.
– Vi söker cirkelledare, säger Månica Näslund hos ABF. Båda konstaterar att tänkbara cirkelledare i Strömsund tycks ha dåligt självförtroende och vågar inte ta på sig rollen som ledare.
Båda studieförbunden har kurser som deras respektive medlemsorganisationer vill ha, men också ett öppet utbud, med ”betalkurser”. Cirkelledaren vill ha en slant.
– Nu vill folk bara träffas, men det är inte alltid att man vet runt vad. När folk träffas får man nya intryck, och det är folkbildning när man lär sig saker, säger Månica.
– Det är ofta den sociala biten man vill komma åt. Vi försöker hitta aktuella ämnen som kan locka, men det bästa är om någon bara kommer in och har en idé. Då brinner den personen, och det blir något av. Just nu är det lite säsongstyst, men när mörkret kommer så börjar också deltagarna komma, säger Veronica.
ABF och SV liknar varandra, det är inte mycket som skiljer. Studiecirklarna brukar samordnas så att det inte startas kurser i till exempel spanska samtidigt. Men, det finns också ett bekymmer. Det saknas cirkelledare. Även när man vet att någon är duktig på sitt ämne så törs man inte, trots stöttning och utbildning.
– Det är jätteroligt att vara cirkelledare, att träffa andra som brinner för samma sak, att få kontakter som man aldrig skulle fått annars. Man lär sig av andra, och det är ju gruppen som ska göra jobbet., säger Veronika.
– Det var så roligt när Ibo Schupp kom in och ville hålla kurs om att syra grönsaker. Så nu blir det ett studietillfälle i slutet av november. ”Syrade grönsakers magi – Vad är egentligen skillnaden mellan syrad, mjölksyrad, fermenterad, picklade och inlagda grönsaker? ”. Andra cirklar är ”Pigg och frisk med örter i höst” – vi får lära oss huskurer. Via Facebook ska vi baka surdegsbröd och under omställningsveckan i slutet av september blir det en diskussion om klimat- och samhällsutveckling i samarbete med Linköpings universitet, berättar Månica, som ger några exempel från ABF.
Studieförbundet Vuxenskolan anordnar webbsändningar i samarbete med Arkivet i Östersund och deltagarna får bland annat lära sig att ta hand om gamla fotografier och att tyda handskrifter. Vid ett tillfälle blir det i Strömsund en träff som ska inspirera med ”Grannlåtsbroderier, brodera med ull- eller lingarn. Sy på paljetter, pärlor, band eller spets. Alla stygn är tillåtna.” Och så ges det en möjlighet att tillsammans skapa en bucket-list, en ”hink-lista”, formulera sina drömmar. Släktforskning, körsång, hantverk och slöjd, språkkurser eller linedans – allt är möjligt och det finns alla möjligheter att skapa en studiecirkel att samlas kring. Uppenbarligen måste dock alla kunniga människor skaffa sig ett självförtroende så att folkbildning och studiecirklar kan bli fler.
Text och foto: Inger Kraft Etzler