Byfest när Rossön får fiber

Anders Bryntesson tackas på scenen av Rikard Norlén från Rossöns Samhälls- och Företagarförening för sitt hårda arbete med att få fiber till Rossön. Foto: Pål Jansson.

Rossön (SGT) Alla som vill ska få fiber i Rossön, det är Anders Bryntessons mål. På fiberfesten firade man de påbörjade grävningarna som den milstolpe det är. Runt 50 personer dök upp när Rossön firade att grundområdet ska få fiber innan årets slut.
Det är 133 i centrala Rossön, och i de fem ytterområdena är det runt 60 hushåll som har anmält intresse. Där har man som intention att installera fiber innan 2022 års slut.
– Det var jättetrevligt och vi hade tur med vädergudarna. Vi ville visa att det är värt att fira, för det är en milstolpe att få fiber hit. Det blev en byfest, säger Anders Bryntesson, före detta ordförande och en av grundarna till Rossöns Samhälls- och Företagarförening som ligger bakom jobbet med att få fiber till Rossön.
Fyra musikanter var inbjudna, bland annat Fille Strömqvist, före detta medlem i Iggesundsgänget och Garvsyra. Förutom musik bjöds det på tårta, kaffe och festis, en styrelseledamot hade köpt fiberkakor.
Anders Bryntesson är stolt och glad över att Rossön och dess ytterområden ska få fiber.
– Intresset är jättehögt och anmälningsgraden är ännu högre nu än förut. Vi fick slåss för ytterområdena. Vi måste jobba för dem och inte glömma bort dem, de tillhör samhället och betalar också skatt i kommunen, säger Anders, och berättar att kommunen finansierar fiberprojektet med 4,5 miljoner kronor.
– Det är inte varje dag en liten ort som Rossön får 4,5 miljoner i kommunala medel, säger Anders och lägger till:
– Man bor ju där man bor, man kan inte bli straffad för det mer än att man får vänta ett år extra på fiber.
År 2003 var Anders med och bildade Rossöns Samhälls- och Företagarförening. Först var det Telia som skulle gräva för fiber, men det blev inte så.
– Telia stack ifrån oss 2018 utan att motivera varför. De var här flera gånger på stormöten och pratade antal fastigheter och procent i intresse, men problemet var att på deras fastighetskarta hade de tagit med tomlador och skogsfastigheter, berättar Anders, som då ville revidera Telias fastighetskarta.
– Vi nådde upp till deras procentkrav, men det ansåg inte de, säger Anders.
Fiberprojektet i Rossön är nu ett samarbete mellan Rossöns Samhälls- och Företagarförening, Zpyke, Servanet och Strömsunds kommun.
– Vi bryr oss inte om vilka som gräver, vi ska ha fibrer, avslutar Anders, som hoppas på att ännu fler intresseanmälningar ska inkomma nu när entreprenören Zpyke har påbörjat grävningarna.