Gå på visning i militära skansar från andra världskriget

Göran Normann i tidsenlig uniform. Foto: Inger Kraft Etzler

– här skulle tyskarna stoppas

Militära befästningar som anlades under beredskapsåren finns att se på vägen mellan Strömsund och Gäddede och lockar varje år många besökare. Ett kulturarv vårdas av Göran Normann, som sedan många år tillbaka ordnat guidade bunkerturer, och kan berätta om platserna för pansarvärnskanoner, värn för kulsprutor och garage för kanoner.
Skansen Alanäs var den första skansen som grävdes fram under jord och sten och har blivit ett välbesökt turistmål.
Det var Skansen Alanäs och tre andra skansar i kommunen som var avsedda att kunna stoppa nazisterna när det fanns ett hot mot Sverige under nazisternas ockupation av Norge krigsåren 1940-45.
Ett anfall kunde komma via Gäddede och skulle då mötas av motstånd efter vägen mot Strömsund. Stödjepunkter byggdes därför i form av skansar som anlades vid Alanäset, Lidsjöberg/Storån, Bågede/Sjulsåsen, Fågelberget och Gäddede.
Efterhand har utgrävningar skett också vid skansarna Storån och Sjulsåsen med många personer som hjälpt till och deltagit i utgrävningarna.
– Utgrävningarna fortsätter och flera bunkrar och kulsprutevärn med fokus på Skansen Fågelberget planeras att grävas fram den här sommarsäsongen. Vi hoppas dessutom kunna anlägga fikaplatser vid skansarna, säger Göran Normann.
Samtliga skansar är tydligt skyltade efter väg 342/Vildmarksvägen. Längs varje skans har det anlagts en promenadväg som leder förbi sevärdheterna.
Den 18 juli med start halv tio på morgonen uppmanas hugade besökare att ta med ryggsäck och ha grova skor på sig när Göran Normann visar skansarna och berättar om beredskapsåren i bygden. Bunkerturen börjar vid Skansen Alanäs för att fortsätta mot skansarna vid Storån, Sjulsåsen och Fågelberget.
– De väl skyltade skansarna kan också ses på egen hand utan problem, även i tider med smittorisker, tillägger Göran Normann.
Inger Kraft Etzler