Björnspana i Sveriges björntätaste område

”Jag letar efter ställen där det finns vatten, träd och orörd natur. Nu är jag lycklig över att ha hittat hit. Det är en magisk plats.” Ord från en besökare som upplevt möten med det vilda när han övernattat både hos Sunnansjögården Jakt och Fiske och Rörströmsälvens Fiske & Vildmarksupplevelser. Det råder tystnad när besökare tar plats i ett gömsle i väntan på att få se en av de fyra stora av Sveriges största rovdjursarter, Ursus arctos – brunbjörn. Lo, varg och järv kvalar också in i gruppen. Chansen att få se en björn i Strömsunds kommun är stor, och viltskådning i Sveriges brunbjörnstätaste område lockar allt fler till kommunen. Det är bara att boka in sig för övernattning i ett gömsle eller på en camp. Sunnansjögården Jakt och Fiske ligger i Sunnansjö strax utanför Backe cirka fem mil från Strömsund. Här går det under säkra former att från ett gömsle se och fotografera inte bara björnar i det vilda. Chansen är stor att också få se kungsörn, räv, skogsfåglar, järv, älg och rådjur på nära håll. Det går att boka in sig för en spännande natt i det timrade gömslet som är utrustat med fotoglugg, stolar, sängar och toalett. Också hos Rörströmsälvens Fiske & Vildmarksupplevelser mellan Rossön och Hoting finns möjlighet att boka in sig för viltskådning. Vill man inte övernatta i gömslet finns möjlighet att bo i en bekväm stuga på campen, att ta en färjetur, fiska eller förstås bara uppleva natur och tystnad vid kanten av Lesjön. Här hålls öppet mer eller mindre jämt, det är ingen särskild bemanning. Naturupplevelser väntar i alla gömslen, men det kan ju faktiskt vara så att det går att få syn på en björn var som helst i kommunen. Det kan bli det stora minnet för livet med vildmarkslivet inom synhåll. Text: Inger Kraft Etzler Foto. Rörströmsälven Fiske och Vildmarksupplevelser Kontakt: sunnansjogarden@telia.com, Bert Mårtensson 070-6558133, Facebooksida: Sunnansjögården photohides. www.temaupplevelser.se, Steinar och Laila Mårtensson 070 592 3045.

”Jag letar efter ställen där det finns vatten, träd och orörd natur. Nu är jag lycklig över att ha hittat hit. Det är en magisk plats.” Ord från en besökare som upplevt möten med det vilda när han övernattat både hos Sunnansjögården Jakt och Fiske och Rörströmsälvens Fiske & Vildmarksupplevelser.
Det råder tystnad när besökare tar plats i ett gömsle i väntan på att få se en av de fyra stora av Sveriges största rovdjursarter, Ursus arctos – brunbjörn. Lo, varg och järv kvalar också in i gruppen.
Chansen att få se en björn i Strömsunds kommun är stor, och viltskådning i Sveriges brunbjörnstätaste område lockar allt fler till kommunen. Det är bara att boka in sig för övernattning i ett gömsle eller på en camp.
Sunnansjögården Jakt och Fiske ligger i Sunnansjö strax utanför Backe cirka fem mil från Strömsund. Här går det under säkra former att från ett gömsle se och fotografera inte bara björnar i det vilda. Chansen är stor att också få se kungsörn, räv, skogsfåglar, järv, älg och rådjur på nära håll.
Det går att boka in sig för en spännande natt i det timrade gömslet som är utrustat med fotoglugg, stolar, sängar och toalett.
Också hos Rörströmsälvens Fiske & Vildmarksupplevelser mellan Rossön och Hoting finns möjlighet att boka in sig för viltskådning. Vill man inte övernatta i gömslet finns möjlighet att bo i en bekväm stuga på campen, att ta en färjetur, fiska eller förstås bara uppleva natur och tystnad vid kanten av Lesjön. Här hålls öppet mer eller mindre jämt, det är ingen särskild bemanning.
Naturupplevelser väntar i alla gömslen, men det kan ju faktiskt vara så att det går att få syn på en björn var som helst i kommunen. Det kan bli det stora minnet för livet med vildmarkslivet inom synhåll.
Text: Inger Kraft Etzler
Foto. Rörströmsälven Fiske och Vildmarksupplevelser

Kontakt:
sunnansjogarden@telia.com,
Bert Mårtensson 070-6558133, Facebooksida:
Sunnansjögården photohides.
www.temaupplevelser.se,
Steinar och Laila Mårtensson 070 592 3045.