Järnhandeln i Dorotea har allt för hem och trädgård

Pelle Östman har drivit järnhandel i Dorotea i 27 år.

DOROTEA (SGT) Inför utesäsongen med trädgårdsliv och båtliv är Dorotea Järnhandel laddad. Pelle Östman visar allt från vanliga krattor till jordfräsar och båtmotorer. Det kan vara svårt att få ta på vissa produkter, grillar kan saknas i sortimentet. Virkesförrådet är dock fyllt.
– Det mesta med motor kommer från Honda. Allt jag själv har är därifrån: bil, mc, gräsklippare och röjare. Nu kan det bli problem att få hem grejer från Honda. Det jag har är sånt som jag beställde i vintras. Här, som på andra ställen, är det halvledare som det är ont om. Man köper in det man får tag i, konstaterar Pelle.
Det var Pelles farfar som startade Dorotea Järnhandel för mer än 100 år sedan.
– Min pappa har jobbat där och för 27 år sedan startade jag min egen butik och har funnits i samma lokal i närmare 30 år. Jag började i branschen direkt efter lumpen och när jag började var affären nästan som ett showroom. Jag minns första julen när det skulle julskyltas. Allt som fanns i affären låg i skyltfönstret, så försäljningen skedde därifrån. Jag började från noll, att misslyckas fanns inte i skallen. Nu har jag en person anställd, men man släpper inte tanken på affären så länge man är vaken, berättar Pelle Östman.
Han är själv inte mycket för odling eller trädgårdsskötsel, men kanske just därför visar han stor uppskattning åt sin robotgräsklippare.
– Jag förstår inte hur man kan vara utan!
Andra trädgårdsredskap kommer från Fiskars.
– Jag har satsat på kvalité och har mycket därifrån. Det kan vara lite dyrare men det håller. Men, vet du, säger Pelle, alla blommor jag köper torkar ihjäl. Jag köpte självbevattnande krukor och det blev fel det också.
– I affären har jag också vitvaror och med bra avtal med leverantörerna som gör att jag kan hålla bra priser och känner inte så stor konkurrens med internethandeln. Och tänk, en gång i Thailand där min sambo har två hus, träffade jag en norrman och när han fick veta att jag var från Dorotea berättade han att han varit i järnhandeln här! Det blev ett glatt skratt.
– Under en period sålde jag också hundmat och det kom in en kund och jag ville ju sälja det så jag frågade direkt om han har hund. ”Jag har tre katter, fyra hundar och en kärringjävel” sa han och hade inte märkt att frun stod bakom honom. Hon blev så förbannad, och han blev stel som John Cleese i Fawlty Towers, och fick en utskällning som var häftig. Det enda han svarade var ”Säg du det”. Jag skrattade så jag fick gå i väg.
– Tiden går, och jag närmar mig pensionsåldern så jag börjar fundera på att sälja, men jag vill verkligen att alla butiker i Dorotea ska kunna leva vidare, inte bara den här! Jag brukar kalla Dorotea för ”Little Heaven” – här finns alla årstider, allt är skitenkelt. Inga parkeringsbekymmer, säger Pelle.
Just så är det i Dorotea. Järnhandeln strategiskt vid 45:an, stor butik med fiskedon, byggvaror, trädgårdsprylar och till och med fyrhjulingar. En speciell diversehandel mitt i Dorotea.

Text och foto: Inger Kraft Etzler