Mycket att tänka på innan man sår – men gör man rätt får man skörda

Pim Jonsson, tre år, hjälper med vana händer mormor Ing-Marie.

OVANMO/RAMSELE (SGT) Det är många saker att tänka på innan det står ett växthus på tomten eller balkongen. Material, placering, grund, ljus, värme, vatten, näring. I Ovanmo var det inte bara ett växthus som lockade Ing-Marie Nilsson till att bo just där sedan 40 år tillbaka.
– Det var en stilig och trygg karl som lockade med ett växthus, säger Ing-Marie med ett skratt.
– Jag började tidigt, och jag tycker det är fantastiskt att se när fröna kommer upp. Min man Ingemar fick nys om ett växthus och reste det. Det som krävs när man har växthus är framför allt tålamod, och jag märker att jag har mindre tålamod nu för tiden. Förr var växthuset fyllt med fuchsia av olika sorter, men den perioden är över nu. Jag hade 92 olika fuchsior i 100-tals krukor. Nu blir det egna blommor som jag drar upp från fröer, grönsaker och kryddor som sedan åker ut på friland. 2021 har våren varit kall och det märks på frösådder och plant, det går sakta i år. 
– Min måg, som bor här på gården också, läser om fröer och så skickar han efter sånt han tycker ser kul ut och jag får plantera. Nu ska jag pröva med persiljerot också, det har jag aldrig haft. Det senaste han har hittat är sötlök som jag sår med frön. Utomhus odlar jag jordgubbar, mest för barnen, men också sockerärtor. Jag satsar på små tomater, det är så roligt för barnen att gå hit och plocka. Jag har ett tips till alla odlare: Skaffa balkonglådor och bredså sallad i dem. Då slipper man sniglar! berättar Ing-Marie.
Att bredså innebär att man strör fröerna jämt fördelat över ytan och sedan täcker med så mycket jord som fröet skall sättas djupt. Runt om i växthuset står odlingslådor, med eller utan lock. Plantor för rund vit gurka börjar titta fram i en grolåda. Meloner är på tillväxt. I början av maj är det groning som gäller och blomsterprakten finns idag endast på bilder.
Så dyker Pim upp, ett av barnbarnen som verkar van att hjälpa till. Det ska bli odlingskrukor för små frön.
Det är en väl samlad familj på gården i Ovanmo – alla mer eller mindre engagerade i Ing-Maries odlingar. I Ingemars barndomshem bor en dotter, Pims mamma och pappa, Ing-Maries och Ingemars flyttade ut från ett annat hus och gav plats åt en son och hans familj, och så byggde de nytt åt sig själva.
Växthuset med betonggolv får värme genom en kulvert från deras gamla bostadshus. Växthuset har en ingång och sex dubbelfönster i taket som går att öppna, men Ing-Marie är helt bestämd när hon råder alla som skaffar växthus att se till att det är ingång på båda gavlarna.
– Fåglar och odling är mina stora intressen, och nu måste jag titta på Älgvandringen i SVT varje morron! Jag väntar på att få se orrspelet – de har placerat ut två nya kameror, säger Ing-Marie.
Pensionär men i jobb, inte bara i växthuset. Hon sköter räkenskaperna några dagar i veckan åt Stiftelsen Arkiv & Kulturhus i Ramsele. Stiftelsen har idag lokaler för kontor, restaurang, utställningar, övernattning, konferens, affärs- och verkstadslokaler med förråd. Mormor och farmor Ing-Marie har händerna fulla.
– Man har det inne i huvudet hur det ska se ut med växterna, sen börjar jobbet!
Text och foto: Inger Kraft Etzler