Ny saluhall i Laxsjö har blivit en riktig kundmagnet

Calle och Barbro Moback från Stockholm har byggt upp ett nytt liv och verksamhet i Laxsjö. Nu driver de Mobacks kök & skafferi i butiken i anslutning till bensinmacken.

LAXSJÖ (SGT) Mobacks kök & skafferi har blivit en magnet för bygden runt Laxsjö. Nu kommer långväga gäster för att njuta av mat och lokalt konsthantverk, i en egen lokal variant av en saluhall som inrymmer flera delar.
I februari i fjol, precis innan pandemin slog till med full kraft, öppnade Stockholmsparet Barbro och Calle Moback den nya verksamheten Mobacks kök & skafferi i Laxsjö.
– Vi har ju ingen referens på före och under pandemin men vi har i ökat omsättningen sedan vi startade, om vi jämför med tidigare verksamhet i de här lokalerna, säger Barbro Moback, som efter många år i Stockholm beslutade sig för en livsstilsförändring. Det har bland annat uppmärksammats av New York Times.
– Jag var färdig med Stockholm. Vi ville komma bort. Jag har mina rötter i Laxsjö så vi har alltid varit här på vår ledighet och jag märkte att det blev allt svårare att återvända till Stockholm efter vårar semestrar i Laxsjö, motståndet ökade, berättar hon.
Tanken från början var att Barbro Moback skulle fortsätta frilansa som inspicient (föreställningsledare) inom teater och opera i Stockholm och att hennes make Calle, som är kock, skulle jobba med att utveckla verksamheten i Laxsjö. Men sedan kom pandemin och allt med kultur och teater ställdes in och pausades.
– Det har hittills inte blivit någon pendling till uppdrag i Stockholm, konstaterar Barbro Moback.
Istället har makarna ägnat sig åt att bygga ut och förändra lokalerna i Laxsjö så att de idag innehåller inte bara en trevlig livsmedelsbutik utan också en restaurang med unikt upplägg och en matsal med lokalt konsthantverk. Det påminner om en saluhall, där det händer saker i varje hörn av lokalen.
– Vårt mål är att bli en reseanledning. Därför var det väldigt roligt i somras när vi hade gäster som åkte hit från Bräcke bara för att besöka oss. Vi vill på sikt vara en egen attraktion och ett resmål, säger Barbro Moback.
Men för den skull vill de samtidigt vara en tillgång som ger service åt bygden.
– De som bor här är lojala och handlar av oss, det behövs. Kanske är det så att pandemin ökat den lokala köplojaliteten, spekulerar Barbro Moback.
Detta är något som märks när tidningen är på besök. Människor från bygden kommer i en jämn ström för att handla mat, och de tar sig också tid att köpa en kopp kaffe och slå sig ner i matsalen. Här träffar vi Gry Jälkentalo, en av många yngre som bor i Laxsjö. Hon är utbildad hästmassör och jobbar extra på Mobacks kök & skafferi. Hon berättar att hon flyttade hem till Laxsjö igen efter avslutad gymnasieutbildning i Östersund.
– Jag bor hemma hos mina föräldrar än så länge. Det är bostadsbrist i Laxsjö men jag letar efter en mindre gård, berättar hon.
Innan makarna Moback tog över affären och bensinmacken i Laxsjö så drevs den av en ekonomisk förening. Nu har Mobacks utvecklat och gjort stora investeringar i lokalerna tillsammans med föreningen. Detta för att skapa ett helt nytt koncept.
– Vi valde att inte bedriva en traditionell restaurang för det kräver så mycket mer tillstånd. Jag gör matlådor som besökarna köper, sedan har de möjlighet att själva värma dessa här på plats i vår matsalsdel och där kan de också köpa kaffe och hembakat. Eller också kan de ta med matlådorna hem, säger Calle Moback, samtidigt som han bakom den nya disken tillagar en av dagens smarriga rätter.
Barbro Moback berättar också om utvecklingen i Laxsjö. Hur invånarna jobbar för att hitta nya lösningar, när alltfler väljer att bosätta sig i mindre orter på landsbygden.
– Vi har öppnat en co-working i bygdegården för distansarbete. Där har jag min keramikverkstad och det finns också en vävstuga, berättar hon. Hantverket som produceras på bygdegården finns också i butiken till försäljning.
Att Laxsjö tänker nytt och attraherar till inflyttning har nått spridning över världen. I somras fick bygden och specifikt Mobacks kök & skafferi eget omnämnande i New York Times i samband med ett reportage om utflyttning till landsbygden. Nu stundar nya tider för bygden.