Ettårsjubileum för ICA-handlarna i Hoting – stadigt ökande försäljning

Totalrenoverad butik. Einar Carlsson och Jennifer Gottberg firar ett år med ICA i Hoting.

HOTING (SGT) De kom med gedigen bakgrund från både stora och små butiker i ICA-koncernen, men Jennifer och Einar hade aldrig haft en egen butik. För snart ett år sedan tog de över och köpte fastigheten med ICA i Hoting. Mitt i pandemin skulle de starta eget.
– Jag har alltid tyckt att det skulle vara roligt att vara företagare, och så var det ännu roligare! Det har gått bättre än vi hoppats på och vi har gjort ganska mycket på ett år, säger Einar Carlsson som precis släppt målarpenseln på morgonen.
Arbete med att fixa det sista i den stora ombyggnaden pågår. Jennifer Gottberg sköter det mesta av administrationen med schemaläggning, löner och redovisning. Paret Carlsson och Gottberg, två gotlänningar som funnit sig väl tillrätta och som delar tiden i butiken. Einar har studerat ekonomi och Jennifer juridik.
– Vi har ungefär samma sortiment som andra ICA Nära-butiker, men det är klart att det säljs mer messmör och tunnbröd här jämfört med på Gotland. Man lär sig något nytt varje dag. Vi får jobba med allt! Kött, bröd, post, kassa och spel. Det är allsidigt, säger Jennifer Gottberg.
Tanken var att ha en välkomnande invigning, men coronan satte käppar i hjulet, och kanske kan det så småningom bli en kombination av invigning och presentation av ombyggnaden.
– Ombyggnaden handlade om ett miljöperspektiv. Vi har bytt ut alla gamla kylar och frysar till mer energieffektiva och målet är att vi ska halvera vår energiförbrukning tack vare detta. Vi ville också skapa en bättre butik helt enkelt, med yteffektivare inredning och en smartare layout. Det har blivit större ytor att röra sig på i butiken, samtidigt har vi kunnat utöka sortimentet. Det som ska upp nu är vägvisare på väggarna så det är lätt att hitta till varorna. Totalrenoveringen är så gott som klar.
– Det blev en intensiv start, och är oerhört roligt. Vi har fantastiska kunder och en otroligt bra personal. Sedan vi tog över har vi haft en positiv försäljningsutveckling, och det är vi glada över, säger Einar.
– Arbetet blir både lättare och roligare då. Fritid? Vi ägnar vår beskärda del av tiden här i Hoting och åker till bostaden i Strömsund och sover. Det är klart att coronan har påverkat allting. Också för oss.
Vi har ändå varit rätt förskonade. Men det har ju inte kommit några norrmän och Hotingtravet blev inställt. Före jul var det enormt många hembeställningar, då var det hög stress. Vi plockar fortfarande varor åt riskgrupper som kanske inte har några anhöriga, men det är lugnare nu, säger Jennifer.
Fritiden handlar om återhämtning och då är det fjällen och naturen som bidrar. Stekenjokk och Stora Blåsjön har fått besök av utförsåkarna Einar och Jennifer.
– Vi är stolta över ombyggnaden, konstaterar de och får ett fint betyg av en kund:
”Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en modern livsmedelsbutik i Hoting! Det har blivit en nytändning i byn”.
Text och foto: Inger Kraft Etzler