Byggboom bra för Lösvirkeshus – försäljningen slog rekord och omsättningen ökade

Virke, lister, färg, skruv och plåt men också tapeter och golv – vi har allt, säger Anders Magnusson på Lösvirkeshus.

STRÖMSUND (SGT) Byggboomen som slog till i takt med att covid-19 spred sig märktes också hos familjeföretaget Lösvirkeshus i Strömsund. Försäljningen förra våren slog alla rekord och omsättningen ökade. Altanbyggen, renoveringar, målning både exteriört och interiört talade sitt eget språk. Ruljangsen sköts nu av bröderna David och Anders Magnusson sedan pappa Rolf lämnat över verksamheten till dem.
Trots att fadern är pensionär sedan länge, har han inte lämnat företaget helt utan dyker upp mest varje dag. Ränderna går aldrig ur hos en företagare.
– Häromdagen var han här och skottade snö. Han kan inte hålla sig borta, men han får ingen lön, skrattar Anders, som den här dagen sköter snacket medan lillebror David möter kunderna vid kassadisken.
– Det var inte så stora permitteringar här i Strömsund, och det bidrog nog till att vi inte blev så hårt drabbade av coronan. Försäljningen ökade med tjugo procent varje månad från maj till augusti. Jag tror att folk hade mer tid att måla sina stugor eller att bygga verandor. De la mer pengar på sina hus och stugor när det inte gick att åka utomlands.
– När sommargästerna kommer blir det mycket takplåt och hängrännor som säljs, men också andra byggvaror. Försäljningen av golv och färg är ganska konstant. Jag har märkt är att det är många som byter ut hela inredningar i stället för att renovera. Det ska vara design och modernt, det är inte alltid funktionen som räknas.
– Hittills i år har det varit ganska lugnt, men det börjar bli mer fart. Det största problemet för hela byggbranschen är bristen på virke. Det finns inte material nog. Det finns inga lager hos virkesleverantörerna och jag tror att det beror på att vi exporterar så mycket. Jag skulle precis fylla en lastbil med släp med virke och köra till en kund, så fick jag ett mejl som sa att jag hade handlat upp min kvot. Virkesbristen innebär att priserna har ökat cirka tio procent. Det pratas om fler ökningar.
– Virkesbristen är inte det enda hotet mot oss och kunderna. Det börjar också bli en brist på plåt och priserna går upp i april, fler höjningar kommer, tror jag. Det här kan bli en broms för byggnationer. Nu handlar det om att bygga upp så stora lager vi kan, säger Anders Magnusson.
Lösvirkeshus är sedan flera år tillbaka medlem i Bolist, som är en kedja för fristående handlare i järn- och bygghandeln. Anders själv ingår i Bolists avtalsgrupp och har extra koll på priser och tillgång.
– Utan bräder och virke blir det en jobbig sommar för alla kunder som vill ha grejer. Vi får kämpa med näbbar och klor för att få till det. Importen av vissa grejer står stilla. Båtarna ute i Europa kommer ingen vart och väldigt mycket kommer från Asien. Det är ett problem med inflödet.
– Vi har egentligen allt inom hus och trädgård, men allt finns inte i lager. Men jag tror att vi till exempel har sålt sju-åtta snöslungor i år. Jag tycket att kundkontakten är roligast och att kunna hitta en lösning, säger Anders Magnusson.
Efter att mer eller mindre vara uppväxt i firman, där han nu jobbat i närmare 25 år, har han skaffat sig kunskap.
– Jag kan verkligen inte allt, men man lär sig hela tiden. Butiksvana är en sak, men jag har så klart kunskap om det material vi har. Det kom en rolig förfrågan om vi hade takstolar, och vi har ju en anläggning för att tillverka dem, men är inte certifierade för det. Jag kunde ändå diskutera om en lösning och hjälpa till att ta fram ritningar. Det gav ju vidare förfrågningar från just den kunden och gav ringar på vattnet. Det är alltid roligt att få sälja grejer, säger Anders.
Och ja, omsättningen ökar och ligger nu på dryga 30 miljoner kronro.
Text och foto: Inger Kraft Etzler