Företagande i Norråker
– ett riktigt hundliv

Lena Harrysson levererar tillbehör till draghundar och jakthundar till hela världen Foto: Vildmannens Drag

NORRÅKER (SGT) I snart 25 år har Lena och Rickard Harrysson bott och verkat i Norråker. De har drivit byrestaurangen Utposten, de har sett till att dra igång den kända Beaver Trap Trail-tävlingen för draghundsekipage. Nu är det full uppmärksamhet på Vildmannens Drag med produkter för draghundar, sällskapshundar, jakthundar och deras ägare.
– Att ha draghundar är en tjusning, när man kör turister blir det ett jobb. Men, att fara ut ensam med hundarna, packa sovsäck, tält, fiskegrejer och hundmat, då kan vi vara ute en vecka och fiska. Vi vill ha nöje av hundarna, men vi vill också kvalitetssäkra produkterna. Från början var det en satsning på draghundar och turistverksamhet.
– Valet med draghundar gav sig lätt eftersom vi båda tycker mycket om utelivet, och eftersom Rickard är pälsdjursallergiker så var det en bra lösning med polarhundarna som kan leva ute och passar våra fritidsaktiviteter. Vi hade över 30 hundar när vi körde turister, men nu har vi bara 14 som vi tränar. För närvarande hinner vi inte riktigt med friluftslivet, då jobbet med företaget ökat explosionsartat. Friluftslivet och fjällturerna får vänta tills vårvintern, säger Lena Harrysson.
– Vår bransch har exploderat i och med coronan. Vi märkte en ökning i höstas, och det brakade till i november. Folk vill ha hund och har mer tid för friluftsaktiviteter när de jobbar hemma. Storsäljare är draglinor och sockar till alltifrån småländska vildsvinsjägare till sällskapshundar i Stockholm, som behöver skydd för köldkramp och saltade vägar, berättar Lena.
Hennes man Rickard arbetar borta, mestadels utomlands, men i coronatider är det i stället jobb i egna firman. Eftersom den årliga Beaver Trap Trail-tävlingen, där han är tävlingsledare, är inställd har det också blivit mer tid för honom att ägna åt firman.
– Det blir bara mer för varje vecka, och jag gruvar mig för när Rickard ska på jobb igen! Ibland tar jag hjälp av min mamma som syr koppel och halsband, min styvfar och min pappa brukar också hjälpa till. Draghundsbiten har utvecklat sig till att försäljningen går lika mycket till jägare som till sällskapshundar, inte bara till draghundar. Det är i stor utsträckning samma utrustning som krävs för att konditionsträna hundar oavsett ras.
– 2011 startades Vildmannens Drag upp i hemmets källarvåning. 2016 lanserade vi webshopen som i dag levererar till hela världen, till exempel Alaska, Svalbard, Grönland och hela Europa. Vi köpte den gamla skoterverkstaden och byggde om, och där har vi idag butik och verkstad, berättar Lena.
Det är lätt att särskilt nu i vintertid måla upp bilden av hundar som drar en släde genom ett snötäckt landskap, men draghundar är aktiva året runt, likaväl på barmark som i snö. Cykel, scooter eller vagn kan dras av pigga hundar. I Sverige finns bara en handfull företag som tillverkar draglinor, så familjen Harrysson har fullt upp.
– Det är väldigt mycket på jobbet och många kunder som vill komma till butiken. Vi har så många ordrar så vi går i skift, säger Lena, och gläds åt framgången.
Ännu ett företag har hittat sin nisch i Norråker tillsammans med Norråker Bensin/ Åkes-mack, Larssons Åkeri AB, LevaBo AB, Norrby skogsgallringar AB, Norråkers Handel AB och Owes snickeri byggservice med flera. Förutom alla ideella insatser som byborna i Norråker gjort sig kända för.
Text: Inger Kraft Etzler