Nytt hotell byggs i Stora Blåsjön

Entrén som ska välkomna gästerna till Hotell Stora Blåsjön.

STORA BLÅSJÖN (SGT) Nu byggs det i Stora Blåsjön efter många år av diskussioner om avsaknaden av ett hotell i byn. Ett hotell med tio rum och plats för tjugo gäster byggs nu av lokala företagare.
Sex delägare har startat Hotell Stora Blåsjön AB som beräknas vara igång samma dag som Vildmarksvägen över Stekenjokk öppnar för säsongen den 6 juni 2021.
– Vi gör en om- och tillbyggnad av ett bostadshus, cirka 500 kvadratmeter, berättar Mats Falk.
– Det har varit en lång process sedan vi fick idén att köpa huset. Min fru Lotta och Helena Maiorana, som båda ingår i styrelsen, har drömt om ett hotell i Blåsjön alla år de bott här. Tanken har funnits i bakhuvudet, och Lotta gjorde till och med en ritning på ett hotell för många år sedan. Så kom det här huset ut på annons, och när vi såg prospektet som mäklaren gjort i ordning såg vi redan ett hotell framför oss. Det är ett hus med två flyglar och en korridor emellan och när vi var dit så tänkte vi genast ”hotellkorridor”, säger Mats Falk.
– Lotta och Helena ska jobba på hotellet. Johan Olofsson och jag har taxi tillsammans, vi ska bli hustomtar och vaktmästare. Vi har gått igenom processen och gjort en planändring från bostadshus till hotell, men att driva hotell har vi ingen erfarenhet av. Vi läser på och drar i alla tåtar för att skaffa kunskap. Det blir ett komplement till Ripan, men vi kommer också att servera frukost och middag. Blir det hög belastning kanske vi måste ta in folk på timmar, säger Mats Falk.
Text: Inger Kraft Etzler
Foto: Mats Falk