Nyrenoverad rink i Rossön

Erik Bryntesson med flera ideellt engagerade riktar sargen till den upprustade uterinken i Rossön.

ROSSÖN (SGT) En upprustning av uterinken i Rossön är i full gång. Projekt har pågått i några år och drivs av Rossöns IF. – Hockeyintresset och att åka skridskor är stort här så det kändes dumt att inte engagera sig och göra något åt uterinken. Man stör sig på att saker och ting står och förfaller, säger Erik Bryntesson som är den som drivit på projektet från start.
Tanken är att den nya uterinken ska bli en samlingsplats under vintern.
– Den är tillgänglig för alla då den ligger mitt i byn. Skidstadion ligger avsides och alla vill inte åka skidor, säger Erik.
Ursprungligen byggdes den uterink som nu byts ut för trettio år sedan. Den asfalt som då lades blev efter ett tag ojämn vilket gjorde att det kunde skilja sjutton centimeter från högsta till lägsta punkt.
– Det blev dubbel is och den var rent ut sagt livsfarlig att åka på, minns Erik.
Budgeten för projektet ligger på 400 000 kronor.
– Det som kostar mest är markjobb och sarg, men vi slapp ju det mesta av den kostnaden då vi från Strömsunds kommun fick en sarg som inte längre används, berättar Erik.
Projektstöd från RF SISU Jämtland samt bygdemedel som ansökts tillsammans med Rossöns Samhälls- och Företagarförening som äger marken. Asfalten är nu täckt med stenmjöl.
– Jag tror att det kommer bli jättebra med nya uterinken, säger vaktmästaren Magnus Berg och får medhåll från de andra.
Erik understryker att många företag i trakten verkligen har hjälpt till på olika sätt och att flera ideella krafter är involverade då det ska skottas och spolas vintertid.
Den upprustade uterinken som även får ett nytt bås kommer att namnges. Några förslag har kommit in och omröstning kommer att ske framöver.
– Castoreum (det latinska ordet för bävergäll, doft som bävrar avger) är ett av många förslag, berättar Erik och tillägger att många namnförslag har att göra med bäver.
Julhockeyn – en match mellan hemvändare och bybor under julhelgen, skridskoskola och spontan rekreationshockey är de aktiviteter som uterinken är tänkt att fyllas med. Julhockeyn i Rossön har varit en återkommande tradition i fem år. De två lagen som brukar mötas är Rossön och Bodum. Innan matchen har det hållits skridskolek för de minsta.
– Då har vi varit över 70 aktiva i åldern 2-60 år med en publik på 50-60 personer, berättar Erik.
Nu blev julhockeyn inställd på grund av corona-restriktioner.
– Svenska Ishockeyförbundet efterlyser fler isytor, samtidigt som uterinkar står och förfaller. Alla byar behöver ligga på för att kunna ha kvar de isytor som finns, understryker Erik, som på Facebook startat gruppen ”Sveriges uterinkar” för att lyfta fram betydelsen av dem.
– Nu när sporthallar har stängt på grund av coronan så är det viktigare än någonsin med utomhusalternativ, poängterar Erik.
Många idéer för framtida utveckling finns och kommer att genomföras allt eftersom.
– Målet är att det ska utvecklas mer, till exempel att du ska kunna koppla in mobilen och spela musik här, avslutar Erik innan han behöver hugga tag i att stabilisera sargen.
Ida Sundin