Mikael Rönnberg fick musikstipendium

Mikael Rönnberg, Bodø, är i grunden klassiskt skolad men han är en mycket allsidig musiker. Nu prisas han för sin musikaliska gärning. Foto: Erica Hebbert.

STRÖMSUND (SGT) Mikael Rönnberg får 2021 års stipendium till Hans-Erik Dahlgrens minne. Han började sin musikerbana i den kommunala musikskolan i Hoting och undervisar idag på Nord Universitet i Bodø och är aktiv frilansmusiker. Han får motta ett diplom och 8 000 kronor när årets kulturvecka genomförs. På grund av coronapandemin genomförs den digitalt, andra veckan i februari, då stipendiet också delas ut.
Mikael Rönnberg har lång erfarenhet som körledare, sångpedagog, ackompanjatör, bandmusiker och dirigent. I ett pressmeddelande säger Mikael att han är hedrad och stolt över priset.
– Jag kände ju Hans-Erik och att få associeras med honom värmer verkligen. Särskilt i dessa tider, när hemlängtan är så stor, känns det extra härligt att man tänker på mig där hemma, säger Mikael Rönnberg.
Han känner sig stolt över sin hembygd och kommer så ofta han kan till våra trakter både privat och för att musicera. Efter grundskolan i Hoting gick han på musikgymnasiet i Östersund följt av Kappelsbergs folkhögskola, Härnösand, vilket ledde till studier vid musikkonservatoriet i Trondheim. Mikael har sedan fortsatt att vidareutbilda sig och har bland annat en kyrkomusikerutbildning från Musikkonservatoriet i Tromsø och en Masterexamen i sång från Griegakademiet i Bergen. Sedan 1995 är Mikael bosatt i och är anställd som ö-musikant i Røsts kommun i Norge.
Hans-Erik Dahlgren var en framstående musiker och tonsättare, känd både nationellt och internationellt. Han arbetade under ett antal år som kultur- och fritidschef i Strömsunds kommun. Stipendiet till Hans-Erik Dahlgrens minne, som delades ut för första gången 2017, ska gå till en före detta elev i kulturskolan som arbetar som professionell kulturutövare. Stipendiaten får ett diplom och 8 000 kronor.
– Det är en stor glädje att för femte gången få dela ut stipendiet. Musikskolan, som senare blev kulturskolan, har genom året väckt och stimulerat många ungas kulturintresse och det är härligt att nu få uppleva dem som tagit steget och blivit professionella, säger Lena Johansson, ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.