Teater med Nisse och Tusse för barnen i Dorotea

Nöjd förskoleklass i Dorotea efter äventyr med Nisse och Tusse. Foto: Hästskoteatern

DOROTEA (SGT) Nisse och Tusse har satt spår hos de små barnen i Dorotea när det två figurerna i Hästskoteatern är på nya äventyr. Teatern med Bitten Sjöström och Roland Blomqvist bygger i år upp en scen i Kramforsgården, och förskolebarnen väntar otåligt på att för höra vad de hittat på i adventskalendern.
– Barnen kommer ihåg vad som hänt året innan, och brukar berätta det igen, säger Bitten alias Tusse.
– Det är Bitten som skriver manus, och ett nytt manus skrivs varje dag. Det gäller att kunna improvisera också, säger Roland som svarar för scenografin och intar rollen som Nisse.
Alltefter barnens inspel blir det improvisationsteater. Julspelen har funnits i snart 25 år, berättarlusten fortsätter till alla barns glädje.
De två aktörerna började samarbetet när de arbetade på samma förskola i Dorotea. Teater, drama, sång och musik var det gemensamma intresset förutom att de hade samma syn på pedagogiken. Bitten bor i Ormsjö där hon växte upp och Roland bor i Avaträsk. De är välkända i Dorotea med omnejd och många orter norröver.
”Vad händer när ni inte orkar mera?” är en fråga som möter dem.
– Det kommer alltid nånting annat, men det blir inte samma sak, brukar Bitten svara.
I år har det varit lugnt för Hästskoteatern. Inte en enda turné har kunnat genomföras på grund av coronapandemin. Planerade bokningar har avbeställts.
Vuxenföreställningar, barnföreställningar, sång och musik. Bitten sjunger och Roland spelar gitarr och ibland ukulele. Dragspelet klaras med några tryck på knapparna.
– Det har gett så otroligt mycket och vi har sett så många platser. Det blev ett lyft när vi fick hyra in oss i Kramforsgården. Här har vi samarbete med Konstföreningen, där vi är aktiva båda två. Vi jobbar också med Hembygdsgården och med Dorotea Musik- och riksteaterförening där Roland är ordförande och jag är kassör, berättar Bitten.
I Kramforsgården är det är julpyntat med ljus och julgranar, scenografi från olika föreställningar som spelats i juletid finns på plats.
– Det första året gjorde vi allt i vitt. Kung Vinter hade stulit alla färger, och vi fyllde varje dag på med en färg, berättar Bitten.
Kung Vinter väcker andra minnen från alla årens föreställningar med härliga möten.
– Kommer du ihåg när vi hade ”Reseservice”. Vi hade 24 resväskor som skulle öppnas, och när vi tog med grejer som vi hade när vi var små. Det var ju jättekul tyckte ungarna. Eller när du tog med en symaskin som jag lagade och du sydde en bit tyg varje dag. 24 rutor, säger Roland.
Kramforsgården tas väl om hand av de två kulturprofilerna i Dorotea. Huset som en gång i slutet av 1800-talet var Kramforsgården bostad för inspektorn vid Kramfors AB, som sedermera blev SCA.
Normala år har Konstföreningen fyra utställningar, och då håller Hästskoteatern öppet med Café Kramfors. Det kan ordnas aktiviteter i de många rummen, jubilarer hyr in sig och de två kreatörerna hittar på roligheter med både mat och underhållning. Men inte just nu. Inför julen 2020 är det barnen i fokus för Nisse och Tusse.

Text och foto: Inger Kraft Etzler