Naket när tyskar hugger i trä i Dorotea

En trio som tror på utveckling med konst: Carina Thellbro Marcusson, Ebba Radke och Petra Isaksson. Foto: Inger Kraft Etzler.

DOROTEA (SGT) Två glada kompisar från skoltiden i Dorotea har stora planer för sin bygd. Petra Isaksson och Ebba Radke planerar för fullt för att få ett träbildhuggarsymposium att landa i Dorotea nästa år. Petras familjetorp i Avaträsk blir utgångspunkten. Petra är kvar i Dorotea, tecknar, jobbar med sina hästar och jobbar som personlig assistent. Ebba återvänder alltid till sin uppväxttrakt efter tre års studier i Tyskland, men är på väg igen, nu för att studera fine arts i Dublin.
Skolkompisar med ett gemensamt intresse – utveckling av bygden med konst som verktyg.
– I Tyskland arbetade vi på min bildhuggarutbildning med lind, ek och valnöt. Här får man ta vad vi har – furu och björk, säger Ebba.
I somras var hennes kurskamrater på besök och det lockade dem till en fortsättning. ”De nakna tyskarna” blev under tiden i Dorotea välkända.
– De hade aldrig upplevt en sådan tystnad och natur. Vi arbetade ute och vi skapade träskulpturer, både föreställande och med fri formgivning. Jag ringde Petra och frågade om jag kunde komma med 23 tyskar. Kan du fixa mat och boende? Det kunde hon. Petra är stöttepelaren och fixade transporter, mat och tält, berättar Ebba.
Under samtalet med de två entusiasterna kommer det ett samtal från Marta i Tyskland.
– Nu vill vi upprepa det vi gjorde i somras, men mer professionellt, och med professionella trähuggare. Det var bara ett litet gäng i somras på grund av corona, men det gick så bra att vi vill göra om det. Vi vill göra ett större symposium, naturen är vildare än i Tyskland, säger Marta.
Stöd kommer från Dorotea Event och Carina Thellbro Marcusson, vars uppgift är att hitta sponsorer, och kanske hålla de entusiastiska damerna i handen.
– Vi har redan fått stöd av Dorotea kommun och Studieförbundet Vuxenskolan och ABF, säger hon.
Det har sponsrats med trä. Avaträskbor har redan skänkt björkstammar.
– Mitt bildhuggarhjärta klappade när jag såg stammar på 70 centimeter! Dimensionerna! Temat för nästa år är ”Mänskliga kroppar med inspiration från den nordisk folktro. Tanken är att konsten ska placeras på olika ställen i hela kommunen. Det här är inte bara för oss utan för hela samhället. Vi tycker att lokalbefolkningen ska ha tillgång till konst och kultur, säger Ebba.
Petra är van vid hänga med Ebba och de har båda en stark känsla för skogen. Där hittar hon sin inspiration och stora intresse för stenar.
– Jag skulle vilja bli geolog, säger Petra som också haft egna utställningar med sina teckningar.
Ebba kompletterar sin utbildning och vill arbeta både med egen konst och pedagogik.
– Om man gör det man är bra på kan man hjälpa. Naturen är läkande, säger Ebba.
Konstverken efter sommarens bildhuggararbeten syns fortfarande i trakterna runt Dorotea.
Men nu är det träbildhuggarsymposiet ”Nakna tyskar 2021” i fokus. Motorsågar, vinkelslipar, bildhuggarjärn/skölpar – ingår som arbetsverktyg och inte minst träslag från trakten. Någon gång i augusti nästa år blir det konst i naturen kring Dorotea. Där finns grunden lagd med Kenneth Nilséns välkända figurer, skulpturgruppen i kapellet och inte minst björnen i Doroteas kommunvapen.

Text: Inger Kraft Etzler