Backebarnen fick lära sig trafikkunskap av lastbilschaufförer

Cassandra bakom ratten med Anna-Karin Lindberg.

BACKE (SGT) Det var glada barn från Fjällsjöskolan i Backe som fick sitta bakom ratten i en timmerbil med släp och en grusbil. Det handlade om trafikkunskap med chaufförerna Anna-Karin Lindberg från Rossöns Åkeri och Ida Östman från Fjällsjö Åkeri som bjöd in till provsittning.
Förra året fick barnen i Rossön lära sig ” Stanna Titta Vinka” vilket var så uppskattat att Anna-Karin tog ett nytt initiativ i år för barnen och skolan i Backe att lära sig vad de måste tänka på när de ser en lastbil.
Volvo Lastvagnar har tagit fram ett material som lärare kan använda sig av och det var förväntansfulla barn från förskolan upp till trean som fick lära sig att stanna upp, titta sig omkring och göra föraren medveten om deras närvaro genom att vinka innan de korsar en gata.
– Jag tycker det är för jäkligt att många barn inte har reflexer, så jag har med mig en låda. Vi ska också visa barnen, när de får sitta i hytten, att det inte finns en chans för chauffören att se ett litet barn framför bilen, berättade Anna-Karin, van yrkeschaufför och fembarnsmamma.
– Det här är världens bästa jobb och det är roligt, tyckte Ida.
Barnen var snabba att berätta om sina erfarenheter:
– Jag har varit i en glassbil!
– Och jag har gått upp i en hjullastare! Hur gammal är din bil? Var sitter motorn?
– Min bil är fem år, berättade Anna-Karin och fick snabbt svar: ”Jag är också fem år”.
– Vad gör du med bilen, undrade någon om grusbilen, och Ida berättade om hur det är att köra grus och att köra plogbil på vintern. Hennes ”bustuta” både skrämde och roade när någon hoppade högt av ljudet. Fnitter och skratt, och trafiklektionen med säkerhet i fokus både för barn och lastbilsförare avslutades med att barnen fick – körkort!
Så lyckad blev förmiddagen att lärarna hoppas kunna göra ”Stanna Titta Vinka” till ett återkommande tema.
Text och foto: Inger Kraft Etzler