Golfbanorna i Strömsund och Rossön öppna för spel

Monica Texmo guidar på Strömsunds golfbana i föreningens golfbil.

Två lockande golfbanor finns i Strömsunds kommun. Både Rossöns Golfklubb och Strömsunds Golfklubb bjuder upp med nio hål och 18 utslagsplatser. Den första golfbanan i kommunen anlades 1991 i Rossön med banarkitekter från Östersund-Frösö GK. Små resurser men en välskött bana tack vara duktig banpersonal. Klubben har cirka 250 medlemmar.
I fem år pågick jobbet med att anlägga banan i Strömsund där den invigdes 2008. Båda banorna kan erbjuda nära boende. I Strömsund ligger golfbanan kant i kant med campingen, och i Rossön går det att hyra in sig i nyrenoverade stugor.
– Intresset för att spela golf har växt i år, säger Crille Engström, en av de många ideellt arbetande i Strömsunds Golfklubb.
– Här kan vi spela så länge det är ljust, säger Monica Texmo, som guidar runt i en golfbil på banan i Strömsund.
Hon är stolt över den fina hemmabanan där solen lyser genom de höga tallarna.
– Det är en skogsbana och alla sjöar är naturliga vattendrag, utom en där det grävts ut lite, tillägger Crille.
Att golf är den perfekta sporten i coronatider råder det ingen tvekan om. Det blir ett umgänge ute i naturen, man sitter ut och fikar, isoleringen i riskgruppen 70+ kan brytas.
– Det är en sport som är bra att bli gammal i, påpekar kassören Urban Olofsson.
Ekonomin är stabil, men hur utgången blir när pandemin upphör är det ingen som vet. Vad händer om det går dåligt för företagen som bidrar med sponsring?
Det pågår ständig utveckling med underhållet, bygget av utkikar längs banan – allt sker på ideell basis. Båda banorna är öppna för gästspel under sommaren. Nybörjarkurser anordnas med riktlinjer från Svenska Golfförbundet.
Avstånd ska hållas, händer ska tvättas, bollarna ska inte användas av flera, desinfektion av maskiner och utrustning görs regelbundet.
Två fina minigolfbanor finns på campingarna i Gäddede och Strömsund.
Spelet kan börja. Så länge det är ljust och ända fram till i mitten av oktober går det att spela golf i kommunen.
Text och foto: Inger Kraft Etzler