Kromet blänker i dess nos – Gamla godingar på Ivars Bilmuseum

Ivars Bilmuseum innehåller också motorcyklar.

Ivars Bilmuseum har blivit en given attraktion för nostalgiker, bilentusiaster och turister i allmänhet. Lacken glänser på veteranbilarna där också en stor mängd motorcyklar finns att se. Pandemin innebär att museet inte håller sommaröppet som vanligt, men tar emot besökare som kan boka plats hos Hotings Camping, tvärs över gatan.
– Vi ville inte stänga. Nu har vi ordnat så att campingen ställer upp och hjälper till i mån av tid., säger Jörgen Ericsson, son till muséets skapare Ivar Ericsson,
Här finns historiska sällsyntheter av alla modeller och färger. Varje bil, varje motorcykel berättar något om sin tid.
Museet grundades 1984 av Ivar Ericsson en legendarisk bilhandlare i Hoting. Vid sin bortgång hade han samlat bilar i mer än fyrtio år. Nu ser sönerna Niclas och Jörgen till att samlingen förnyas.
Museet har så många bilar att man vid varje besök upptäcker något nytt som man missat.
I en stor luftig lokal står bilarna på parad, välputsade och välhållna. Bilar från början av seklet till en bit in på 1900-talet står uppradade. Det som var nytt igår blir fort gammalt. Bilmuseet ombesörjer att glömskan blir kortvarig.
Det är inte längsedan en orange Volvo Duett syntes på gatorna. Nu står den här tillsammans med bilar som tillhört prominenta personer. En kung, en landshövding, en prins. Fantasin skenar.
En Renault har gått som taxi i Paris, en av de äldsta BMW- bilarna finns i Hoting. Amerikanare, tyskar, fransmän, engelsmän och en och annan svensktillverkad bil har inga svårigheter att samsas.
Text och foto: Inger Kraft Etzler