Frostviken – fjäll, fiske och vandringsleder

Från parkeringsplatsen i Ankarede går en lätt och vacker vandring till Lejarfallet. Leden går längs Lejarälven som rinner ihop med Ankarälven vid Ankarede. Foto: Lotta Falk

Ett unikt gemensamt fiskekort för en stor del av Frostviken erbjuder mer än 100 fiskevatten som tillhör åtta lokala fiskevårdsområden och tre kortfiskeområden. Med Frostvikenkortet i beredskap går det att fiska i mer än 100 fiskevatten från Lidsjöberg i söder till Leipikvattnet i norr. Det är bara att följa Vildmarksvägen!
Om fiske inte lockar finns det många varierade naturupplevelser. Frostviken Fjällpark tex ligger bredvid Gäddede turistinformation, och där finns ett promenadstråk med växter och blommor från fjällen och vad man kan hitta i Frostviken. Öppet dygnet runt!
– Det finns massor som man kan göra själv. Vandra eller fiska. Jag skulle vilja framhålla fem familjevänliga vattenfall: Hällingsåfallet, Gaustafallet, Övre Brakkåfallet och Nedre Brakkåfallet är fantastiska! säger Lotta Falk på turistbyrån i Gäddede.
Dörren till turistbyrån i Gäddede är visserligen stängd för besökare på grund av pandemin, men Lotta tar emot telefonsamtal och mail. Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs.
Nytt för i år är att det blir en sorts pop-up-information när Lotta Falk blir fältarbetare och ska åka omkring i en bil och söka upp besökarna runt om i Frostviken.
Broschyrer finns utanför turistbyrån i Gäddede och information finns att hämta på hemsida och facebook.
Det går att lista hur mycket som helst – bara intresset och fantasin sätter gränser. Vad sägs om Korpens Öga, som förutom boende och mat också kan erbjuda ”Rid i Jorm”. Förbokning till ridturerna krävs.
Längs Vildmarksvägen finns det många möjligheter att hyra in sig hos stugbyar eller på campingar. Har man Gäddede som utgångspunkt finns boende på campingen och på Pilgrimshotellet.
Vildmarksvägen, som går över Stekenjokk med höga snödrivor, har blivit ett stort dragplåster som lockar många att ta vägen över fjället. Inte bara bilister utan även cyklister med eller utan mountainbike har upptäckt vägen över Stekenjokk. Vandrare hittar stigar och spångade leder både längre och kortare, lättare och av mer krävande natur. Spektakulär vildmark är bara förnamnet.
En utmaning lockar med ”Topp­kortet”. Årets toppar är Domprosten på Stekenjokk, Mesklumpen Stora Blåsjön, Lillfjället/Finnkruhögtjärn Blåsjöfjället, Klumlid­klumpen Jormvattnet och Aavaartoe Norra Avardo Väktarmon Rolandstorp.
Om minst tre av topparna besöks kan man delta i en utlottning av fina priser. Deltagarkort och inlämning finns hos Gäddede Camping och stugby, Jormvattnets fiskecamp, Lia Ranch, Ankarvattnet.
– Kom ihåg fjällkarta och kompass. Vi har också nybörjarvänliga fjäll, tillägger Lotta Falk.
Inger Kraft Etzler