Musikern Hanna Nutti, Valsjöbyn, går sin egen väg

Hanna skriver på nytt material och inspireras av jojk, country och modern folkmusik.

VALSJÖBYN (SGT) –Jag tror jag har skickat mina låtar till vartenda skivbolag i Sverige utan att få napp, säger Hanna Nutti. Därför startade hon eget skivbolag.
Hanna Nutti är en samisk sing- and songwriter, som ursprungligen kommer från Karesuando i norra Norrland. Hon har varit aktiv som artist i cirka 15 år. Hon startade nyligen sitt eget skivbolag här i Jämtland.
Hannas musikintresse väcktes redan vid två års ålder. Hennes pappa brukade jojka mycket för henne när hon var liten. Förutom det, har hon inspirerats av country och folkmusik med en twist av det moderna.
Hennes producent och låtskrivarpartner Tobias Fröberg träffade hon under tv-inspelningen av musikserien Sápmi Session och har samarbetat med honom sedan dess. De har släppt tre låtar på Spotify, som spelades in 2015 på Gotland. Den nyaste heter “You Will Miss Me” och släpptes den 31 januari i år.
Efter de första två släppen fick hon barn och tog en paus i samarbetet. Det var efter det som Hanna flyttade till Jämtland och startade skivbolaget, Aileen Recordings.
Hanna berättar att det var väldigt svårt att komma in i musikbranschen och att hon kämpat mycket med att hitta manager, skivbolag och skickat in sin musik till flera bolag utan framgång.
– Till slut valde jag att starta eget och sedan dess har jag släppt min senaste singel “You Will Miss Me” på det bolaget.
Hanna har som mål att kunna leva fullt ut på sin musik och det har bara gått framåt sedan hon bestämde sig. Men när coronapandemin bröt ut blev alla spelningar avbokade. Nu skriver hon på nytt material och försöker hitta lösningar till att ge livekonserter.
Hur skulle du beskriva dig själv som artist?
– Jag strävar att vara sann mot mig själv, skriva utifrån mitt perspektiv och hitta ett sound som når ut till folk utan att kompromissa för mycket. Mitt budskap varierar från låt till låt, vissa låtar jag skriver är politiska medan vissa handlar om hjärtesorg. Jag skriver också låtar som lyfter aktuella frågor i det samiska samhället.
Har du något tips till andra som vill satsa på musiken?
– Mitt tips är att inte lägga för mycket tid och tillit på att uppmärksammas av större bolag. Börja istället i din egen takt och gör det själv. Ta varje spelning du blir erbjuden, samla pengar, lär dig producera till viss del och släpp egna låtar.
Hanna verkar vara en riktigt härlig och cool tjej som inspirerar till att inte ge upp sina drömmar. Hon har en alldeles egen röst som är skön att lyssna på och texter som berör. Jag ska absolut ta till mig av hennes tips.
Nomi Häggström