Hälsoträdgård i Backe lockar unga och gamla

Skördetid i Hälsoträdgården med Linnea Bergström och skolbarn. Foto: Gunnar Bergström (Arkivbild).

BACKE (SGT) Ett grundmurat intresse för odling och klimatanpassade växter var en drivkraft för Linnea Bergström när hon anlade Hälsoträdgården. Den har nu funnits i snart sex år, till glädje för barn och äldre. Trädgården anlades bredvid äldreboendet Älvgården som samtidigt fick ett upprustat lusthus. Projektet finansierades av Leader3sam.
– När min farfar hamnade på Älvgården och vi insåg att han inte kunde ta sig till sin egen trädgård kom jag på idén att vi tar en trädgård till boendet i stället. Han fick tyvärr aldrig uppleva den, men det fick min farmor. Hälsoträdgården finns kvar och den används och är mycket uppskattad av de boende och personalen.
– Jag har tänkt att folk ska kunna gå dit och plocka själva, att smaka på solvarma jordgubbar, känna igen växter som de själva hade en gång i sin egen trädgård. Jag valde därför kulturväxter som akleja och pioner, berättar Linnea, som är biolog med inriktning på ekologi. Examensarbetet handlade om pollinering.
– Det var därför jag valde att också skapa en hörna med bivänliga växter, det är viktigt att alla drar sitt strå till stacken för att hjälpa bina! När allt var planterat såg det så fjuttigt ut, men nu har det växt så det knakar. Det var välplanerat men nu är det en djungel, det är till exempel körsbär inväxt i en Saskatoonbuske som i sin tur växer ihop med blåbärstry.
– Jag valde att täckodla och första åren var det med lövkompost. Det ser inte så fint ut, men det gjorde susen och man behöver inte ogräsrensa. Att ha bar jord är egentligen bara dumheter, säger Linnea.
Hon berättar om flyktingar från Syrien och Eritrea som hjälpte till att göra i ordning lusthuset och trädgården. Om Nabi som skulle ta med sin familj till Hälsoträdgården och visa vad just han planterat.
– Allt i trädgården är klimatanpassat och det är perenner, förutom några pallkragar med grönsaker vid sidan om. Vi körde hit ett helt lastbilsflak med matjord, så höjden på bäddarna är rejält tilltagna, där vann vi några växtzoner. Här uppe är det inte många som har fruktträd i sina trädgårdar, men vi har pelaräppelträd, som har givit några äpplen, och plommonträd.
– Skolbarnen är välkomna att odla i pallkragarna och första året hade vi skörd, syltkok och en höstfest med dem. Det är inte så mycket av allt, men det är en mångfald av ätbara växter för att stimulera barnen och de äldre. Vi har också några nymodigheter som minikiwi som klättrar på lusthuset, gula hallon, amerikanska blåbär och chokladkörsbär. Trädgården har cirkulär form och är tänkt att kunna byggas på med fler ringar efterhand.
– Nu ska jag ta mig an att snygga till allt, fylla på med blommor och beskära. Det är Fjällsjö Framtid som är ansvarig för trädgården, men alla är välkomna att hjälpa till eller bara komma hit och smaka, säger Linnea, som är verksamhetsansvarig i den ideella föreningen.
– Projektet är slut, men jag är nöjd med att Hälsoträdgården blivit väl använd och uppskattad av de boende, både till sommarfesten och till eftermiddagsfikat. Mitt drömprojekt är att komplettera med en prunkande skogsträdgård, fylld med naturligt godis för barnen på Fjällsjöskolans skolgård, så att det kan bli en del av också deras vardag, säger Linnea.
Inger Kraft Etzler