Familjen som satsar på möbeltillverkning

Jocke och Pancho Snöfall i snickarverkstaden. Foto: Borgagården

BORGAFJÄLL (SGT) I askan finns glöden säger Joakim (Jocke) Engwall och satsar för fullt tillsammans med sin fru Cecilia på Borgagården. För två år sedan tog de över stugbyn i Borgafjäll och driver verksamhet med konferenser, restaurang och pub.
Askan ska väl handla om coronakrisen, som löstes genom att snickaren Jocke startade en snickarverkstad som började tillverka unika och genuina stolar, men också beställningsarbeten på möbler och annat.
– Vi flyttade hemifrån båda två när vi var femton år, då kände vi inte varandra, men vi träffades på gymnasiet i Östersund. Jag jobbade sedan som snickare i Östersund. Vi har alltid varit företagsamma, och det är spännande att prova något nytt. Ekorrhjulet passar oss inte, säger Jocke.
– Jag gasar och Cecilia bromsar. Men hon fick också leva sin dröm och hade praktik som helikopterförare.
– Min familj har haft hus här i Borga i 40 år, här har jag tillbringat mycket tid och lekt när jag var liten. När Borgagården var till salu såg vi att det går att utveckla och ta oss an anläggningen och att skapa som vi vill. Det är ett stort område med mycket mark och byggnader. Vi har byggt en ny pub, en cowboysaloon. Alla pengar har gått åt, men om vi hade haft allt från början skulle det inte vara lika roligt. Nu utvecklar vi i takt med att pengar kommer in, berättar Jocke.
I bakgrunden hörs Cecilia som sysselsätter deras ettårige son. Hon berättar att de satte igång snickarverkstaden för att kunna hålla de anställda igång utan att behöva avskeda personal just i slutfasen av vintersäsongen och i början av corona-krisen. Kreativiteten flödar.
– Vi gör den idealiska stolen som är perfekt att njuta av i vårsolen, säger Cecilia.
– Jag är snickare, tillägger Jocke, och säger att han har funderingar på att bygga flera stugor. Just nu har anläggningen 70 bäddar. Vi öppnar helgen efter midsommar, oavsett corona, men vi får förstås anpassa oss om det blir restriktioner. Det blir många aktiviteter med snorkelturer i forsar och bäckar där vi kan kolla efter öring, vi har guldvaskning, båtuthyrning, cykelturer, paddling och till sommaren kommer det djur. Höns, ankor, får, kaniner.
– Vi startade förra året med ”Borgafjäll Outdoor Weekend”, en festival då det hände jättemycket och vi planerar att återkomma med det i år. Vi har just haft möte med en kock, som börjar hos oss. Det har tidigare varit jättesvårt att få tag på en bra kock, men nu är det företagens marknad på grund av corona som gjort att restauranger har det svårt. Kocken har varit runt och arbetat på flera ställen och kommer från Umeå och är jättebra, säger Jocke.
Han konstaterar att Borgafjäll är helt unikt, genuint och inte så stort och fortfarande lite folk, men mycket att göra.
– Vi fortsätter att utveckla. Om fem år har vi kanske byggt sex, sju stugor till. Vi vill bidra till att skapa fler arbetstillfällen och det finns många yngre som vill flytta hit. Det är många som tycker att det är kul med oss, ett ungt par som har idéer och barn. Det livar upp och folk blir inspirerade. Och vi har kastat oss in i något vi inte kan, skrattar företagaren Joakim Engwall, som till sommaren har nio anställda på Borgagården.
– Just nu arbetar Cecilia och jag, min mamma och hennes man och Daniel och Anja som är ansvariga för saloonen. Om ett tag väntar semester för alla efter vintersäsongens avslutning. Stuguthyrningen med självhushåll är öppen året om. Det är för tillfället halvbelagt. Här kan man vara i lyxkarantän.
Inger Kraft Etzler