Välbesökt när Karl Hedin föreläste om vargproblematik

Karl Hedin kämpar för rättvisa.

RAMSELE (SGT) En omstridd Karl Hedin, känd företagsledare i byggbranschen, jägare och skogsägare, var inbjuden till Junsele av LRF för att berätta om sin kamp för rättvisa. Hans engagemang i skogen, naturen och jakten gick inte att ta miste på, men det har stått honom dyrt. Hans senaste bok heter ”Maktmissbruket – Ett hot mot demokratin”. Det är ett tungt artilleri som avlossas i föreläsningen.
Närmare 90 personer förundrades över jägaren Hedins upplevelser av stat och myndigheter.
– Det är vargen som ska skyddas, inte människorna som är oroade. Tre hundar ska väl ätas upp först innan det får bli skyddsjakt. Vargen är den största miljöförstöringen, sade Karl Hedin.
Han håller otaliga föreläsningar för att berätta om vad han varit med om. I fokus står ”Vargproblematiken”, ”Skogsägarproblematiken” och ”Tjänstemannaproblematiken”. Ämnena har starka beröringspunkter sinsemellan och förutom boken om maktmissbruk har Karl Hedin skrivit ”De jagade jägarna” och ”Attacken mot äganderätten”.
Hans engagemang är högst närvarande i den pågående debatten som sker i facktidningar, organisationer och media. En facebookgrupp har skapats till hans fördel.
– Mitt sätt att sprida kunskap är att ge föreläsningar så att alla ska förstå och veta vad som händer.
Det är ”miljöklanen” som bestämmer och skapar problem för landsbygdens folk. ”Grön infrastruktur”, vem har bestämt det? undrar Karl Hedin, och lägger upp en bild och drar igenom punkterna:
”Vi bevittnar ett slags statskupp, den demokrati jag trodde fanns finns inte. Tjänstemän i departement och statlig och kommunal förvaltning styr alltmer. De bryr sig i många fall inte om de av riksdagen stiftade lagarna. De letar kryphål och skapar ett regelverk som passar deras personliga agenda. De blir aldrig straffade för det, därför törs de göra som de gör.”
Bakgrunden till Karl Hedins berättelse handlar om att han anser sig vara oskyldigt anklagad för grovt jaktbrott. Han påstås ha skjutit en varg, vilket senare ströks från åtalspunkterna liksom flera andra påstådda jaktbrott.
Bevisningen ska ha kommit från en psykiskt sjuk kvinna som uppgett att han försett en jaktkamrat med gift. Hon tog senare tillbaka sitt vittnesmål. Nu återstår misstanken om att Karl Hedin har jagat varg. Inte skjutit.
Telefonavlyssning gjorde att en miljöåklagare ansåg att brottet var bevisat. Ovissheten om vad som ska hända har pågått sedan i oktober 2018.
– Det var en förfalskning av vad som sades i ett telefonsamtal med min syster. Någon har raderat i utskriften, jag vill veta vem som gjort det. Mina vapen togs i beslag, jag fick sitta häktad i 31 dagar.
Jag är oerhört kränkt, och jag är oskyldig! Det här handlar inte bara om varg, utan om hela rättsväsendet. Polis, domare och åklagare, Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen håller varann om ryggen. Nu väntar jag på ett åtal eller att allt läggs ner, säger Karl Hedin.
Text och foto: Inger Kraft Etzler