Katastrof i norr – 85 procent av handeln borta i Gäddede

Daniel Lindgren, Gränsbua, konstaterar att gränshandeln dog över en natt. (Arkivbild)

GÄDDEDE (SGT) Alla gränsövergångar mellan Norge och Sverige har stängts med hänsyn till coronasmittan. Skoterlederna stängdes redan tidigare. De skärpta gränskontrollerna drabbar gränshandeln hårt. På Gäddede Camping har de bofasta norska medborgarna packat ihop och åkt tillbaka över gränsen.
– 85 % av köpkraften försvinner när gränsen har stängt, säger Daniel Lindgren på Gränsbua i Gäddede.
– Det går inte att ha samma sortiment och öppettider längre. Jag måste permittera personal. Det går inte att driva butiken utan kunder. Vi har möte med personalen för att diskutera igenom situationen hur vi ska ta oss vidare. Jag vill inte varsla och avskeda, utan vill behålla min personal. Det handlar om att överleva långsiktigt och ha ekonomi för framtiden.
– Som väl är har vi klarat av en stor investering förra året. Ett år bakåt hade vi 78 miljoner i omsättning, vi har märkt effekt av ombyggnaden. Men Gränshandelsbutiken och efterfrågan på den tjänsten har dött över en natt. Bara på flyktingloppshelgen tappade vi 2,5 miljoner när loppet ställdes in. De två bästa veckorna ligger framför oss, veckan före påsk och påskveckan. Det här var det sista jag tänkte skulle hända här uppe i norr, säger Daniel Lindgren.
Blåsjöfjälls Livs är en mindre ICA-butik och ligger i Stora Blåsjön.
– Det har varit bra försäljning över helgen, men det blir en kännbar situation och jag hoppas att det inte varar så länge. Det känns lite tokigt att våra grannar Norge stänger, men det är bara att gilla läget, säger Monica Moberg, butiksägare.
– Lite beredd var jag ju, säger Lili-Marie Wassdahl, en av ägarna till Gäddede Camping och Stugby. Campingen har 25 platser för helårsboende från Norge. Jag umgås dagligen med norrmän så jag har hört både rykten och spekulationer om vad som kunde hända när Danmark stängde sina gränser.
– Ekonomiskt blir det ett jäkla avbräck och det har varit jättemånga avbokningar. Det är synd och surt, men man får snåla. Det finns alltid saker att göra på en camping, men det har ju inte med intäktssidan att göra. Jag hoppas att riksbankschefen håller vad han lovat. Det kan också ha en positiv effekt i framtiden, så att fler turistar i Sverige, säger Lili-Marie Wassdahl.
Text och foto: Inger Kraft Etzler