Efterlängtad invigning i Laxsjö

Barbro och Calle Moback hoppas också att deras butik också ska bli en mötesplats.

LAXSJÖ (SGT) Mobacks Kök & Skafferi heter Laxsjös nya besöksmål. Som invigdes för någon vecka sedan. Här hittar man förutom en traditionell mataffär också ett ställe där man kan köpa med sig en butikslagad lunchlåda eller en helgmiddag.
På invigningsdagen var det svårt att hitta en ledig parkeringsplats vid butiken. Folk har vallfärdat hit och kassakön slingar sig långt bland hyllorna. Vid ett fikabord sitter familjen Enarsson från Laxviken.
– Detta blir ett lyft för bygden. Perfekt att kunna köpa en färdiglagad lunchlåda eller middag. Butiken är viktig, säger pappa Kalle Enarsson. Frun Anneli och barnen Viggo och William håller med.
Paret Barbro och Calle Moback har i flera år tillbringat sin fritid i Laxsjö. Efter att Barbros föräldrar gått bort så fick hon ärva huset i byn och då började hon och maken Calle fundera på om de inte skulle flytta upp till Laxsjö från Stockholm, där Barbro hade bott sedan början av 80-talet.
– Vi mår så bra här uppe. Här är så skönt att vara, säger Barbro.
Affären i Laxsjö har de senaste fem åren drivits av en ekonomisk förening. När den började fundera på om de skulle orka driva den vidare fick Barbro och Calle idén om att kanske ta över butiken.
– Hösten 2018 började vi se över möjligheterna att få till en utbyggnad så man kan ha försäljning av lokalt hantverk och ett kök så vi kan sälja matlådor. Vi ser att det finns ett behov av matlådor. Idag på invigningsdagen har vi sålt närmare 100 stycken, berättar Calle.
Calle har jobbat som kock i Stockholm och han berättar att man ska kunna förbeställa middagar i butiken. Han säger också att många i bygden arbetar borta på veckorna och efterfrågar andra matlådor till lunch än att värma en djupfryst pizza i mikron. Barbro har tidigare arbetat som inspicient på Operan i Stockholm och att driva en butik är en ny erfarenhet för henne. Att ha en livsmedelsaffär i bygden är inte det lättaste.
– Vi kan inte ha samma priser som de större affärerna i Östersund. Vi kan inte köpa in lika stora kvantiteter som dem och på så sätt få lägre inköpspriser, men vi hoppas att vi ska ha en bra kvalité och service och att man kan vara en mötesplats. Ha ett fikabord så att folk kan sitta och prata med varandra. Man ska kunna byta böcker och barnen ska kunna spela sällskapsspel. Vi vill att detta ska vara en affär för hela bygden, säger Barbro och Kalle.
Text och foto:
Kjell-Erik Jonasson