Ny Dundergrupp med nya idéer

Monica Hellgren, Hassan Albittar, Malin Ekljung, Anki Henriksson, Susanne Åslund, Ebba Andersson, Ebba Pedersen, Carina Wiik, Marie-Louise Oscarsson och Patrik Pedersen.

STRÖMSUND (SGT) Överraskningar om Dundermarknaden väntar under våren fram tills det blir dags för premiär första veckan i juli, som vanligt. Den nybildade marknadskommittén släpper nyheter ett par gånger i veckan på sociala medier. Nedräkningen har börjat.
IFK Strömsund har arrangerat Dundermarknaden i 35 år, och 2020 var det dags för en ny marknadskommitté att ta stafettpinnen. Ny projektledare för marknaden är Karin Wöyer Amcoff som tagit över efter Annica Nyholm som jobbat i hela sju år med att ro den traditionsenliga marknaden i hamn.
– Idag får du inte så många nyheter, säger Karin, när kommittén sammanträder.
Några idéer yppas ändå. Hembygdsgården, med läge alldeles vid kanten av Ströms Vattudal, ska till exempel få besök av cruisare på flotte. Eller kanske blir det flottar som lösgörs från sina bryggor och seglar iväg mot Dunder.
– Det blir aktiviteter hela veckan från söndag till söndag. Det blir styrdans och allsång, Dunderloppis vid Dunderhallen. Alla ska känna sig välkomna. Vi är öppna för förslag!
– Och kruskalas i samband med loppisen, tillägger en kommittémedlem som verkar helt beredd att börja baka.
Alla sektioner i IFK har fått frågan och en uppmaning att bidra till årets marknad.
– Eller ska vi säga krav, funderar en medlem i Dunderkommittén. Det går åt många funktionärer när sommarens höjdpunkt i Strömsund lockar invånare, turister och hemvändare.
All vinst går tillbaka till ungdomsverksamheten i föreningen.
I Dunderkommittén återfinns blandade åldrar, så det finns goda chanser till ett marknadsutbud som lockar alla åldersgrupper. Redan har knallarna har börjat boka in sig till Dundermarknaden, medan andra marknader märker av att det kan vara brist på knallar.
– Det är kul, men det är mycket. Om vi hade en säck med pengar skulle det vara lättare, men vi har en budget att hålla, konstaterar Karin.
IFK Strömsunds kansli är navet och det är där trådarna dras ihop. För intresserade gäller det att hålla koll på Facebook, ”Dundermarknaden” och Instagram, ”Dundermarknaden 2020”. Dunder 2020 utvecklas och påhitt av alla slag ska fylla Strömsund med festligheter i en hel vecka.
Text och foto: Inger Kraft Etzler