Gröna jobb ger sysselsättning i Dorotea

Jörgen Andersson visar en smart trämall som han gjort för en gapakoja.

DOROTEA (SGT) Ingenting är främmande för det lilla gänget som arbetar med röjning, spångning eller snickarjobb i Dorotea under den ”gröna jobb”-hatten. Fyra personer, några utförsäkrade och några nyanlända, arbetar tillsammans och ser till att vandringsleder blir tillgängliga och attraktiva för bybor och turister.
På vintern arbetar de i snickeriverkstaden och sommaren tillbringar de mestadels utomhus.
– Förra året gick jag enligt min GPS 25 mil, säger Jörgen Andersson, arbetsledare när projektledaren har andra uppgifter.
– Jag har jobbat med allt möjligt i industrin. Sågverk, kört lastbil, jobbat med plast och svetsning och har snickrat. Jag har fastnat för trä! säger Jörgen.
– Det finns hur mycket som helst att göra. Röjning av vandringsstigar och att utveckla cykelleder, till exempel. Allt startade med ett Lona-projekt i kommunen för två år sedan. Vi kartlade stigar i hela kommunen och röjde och spångade upp fyra leder till Borgafjäll. Två av dem kommer under 2020 att göras till cykelleder, säger Thommy Persson, projektledare för ”Gröna jobb” och som förser killarna med ritningar att utveckla.
Han tittar in mest varje dag och gläds över vad som blir gjort.
– Vi röjde en stig uppe vid Rajastrand till berget där det var en flygolycka 1948, och vi ser att stigen används. Det var många besökare första sommaren. Det är viktigt med närheten till stigar också för byarna. I samhället har vi ställt i ordning fyra-fem leder, bland annat Kyrkstigen som går från Avaträsk till Dorotea. Bara i Dorotea har vi gjort spänger för en miljon kronor, berättar Thommy Persson.
Projektet finansieras av Naturvårdsverket, Länsstyrelsen, Skogs­styrelsen, Arbetsförmedlingen och delvis av kommunen. 4,5 miljoner kronor finns t o m 2020. Arbete pågår med att söka ytterligare finansiering. Beställningar ramlar in som ska kunna täcka bristen på lönemedel, då Arbetsförmedlingens bidrag till så kallade nystartsjobb inte räcker.
Var och en har sina områden. Richard Vikner gick fordonslinjen, men finns nu på verkstadsgolvet och ansvarar bland annat för bygge av jakttorn och utedass.
Indra Ghimire visar en fiffig form för att snickra vandringskryss. De ska ersätta alla plastkryss och visa vägen för lystna vandrare. Han tillverkar bänkar och ett smart hopfällningsbart set med bord och två bänkar.
– Jag bor i Dorotea sedan två år tillbaka, och kom från Nepal som flykting. Det är bra här! säger Indra.
Åtta gapakojor, förråd och cykelhus, för att inte tala om alla spångade leder, har blivit ett ansenligt resultat av insatserna från snickarna.
Busschauffören, med ursprung i Irak, kom via Syrien till Dorotea. Han snickrar tillsammans med Jörgen på större byggnationer som förråd och vindskydd.
– Min fru har jobb i Söderhamn, jag har en dotter i Malmö och en son i Vetlanda. Här är bra, säger Luaiy Othman.
I förutsättningarna för projektet ingår att det ska vara två arbetslösa och två nyanlända. De fyra kommunicerar på svenska, vilket också är en del i jobbet att språket kommer på plats.
Arbetet med lederna kan vara krävande. Det handlar inte bara som att gå många kilometer ut på arbetsplatsen på fjället.
– Vi kan råka på tre lager med gamla spångbräder och det ska grävas upp och tas om hand. Ibland har vi haft helikopterhjälp att transportera ut virke till givna punkter. Vi har också konstruerat nya stigar, och vi har märkt ut leder, placerat ut vindskydd som vi har byggt, och specialbyggt broar, berättar Jörgen.
– Naturvårdsverket blev imponerat över hur mycket som blivit gjort på kort tid, och vi fick som enda ”Gröna jobb”-projekt i Sverige förlängt med mer pengar 2019. Det här betyder också mycket för kommunen. De fyra har jobb och det blir skattepengar. Det är suveräna killar! konstaterar projektledaren Thommy Persson.
Text och foto: Inger Kraft Etzler