Robin Bryntesson fick The Maximus Prize på halv miljon

Maximusjuryn med Elisabeth Wachtmeister, Cristina Stenbeck, Elin Cederbrant (förra årets Maximusvinnare) Sofia Larsson Sten samt Frida Linnér (som höll priset hemligt för sin man Robin). Foto: Sockertoppen.

ÖSTERSUND/ROSSÖN (SGT) Mitt i ett läger som Sockertoppen höll i Östersund fick Robin Bryntesson lämna träningen för ungdomar med diabetes. Han fick ta sig från Skidstadion ner på stan med okänt mål i sikte för att ta emot en halv miljon kronor av Cristina Stenbeck. Det var The Maximus Prize som hon skulle överraska med.
– Jag visste ingenting och var lite sur på Frida som visste om det, men inte hade sagt något till mig. Hon ringde mig när jag körde skidteknik på stadion. Vill du komma till hotellet, sa hon. Jag fick avbryta träningen och drog iväg ner på stan. Knackade tre gånger på dörren till konferensrummet, och när ingen öppnade stack jag iväg. Hade väl gått ett tiotal meter när dörren öppnades och där stod en annan kvinna, inte Frida, och berättade att jag skulle få priset. Jag blev chockad och har inte hämtat mig än. Jag är uppe i molnen, berättar Robin.
– Tänk att en så mäktig finanskvinna har hittat mig från Rossön! Maximuspriset är en enorm ära att få och ett erkännande att vi gör något bra sedan många år. Det är helt galet. Det var ett roligt avbrott när vi samtidigt hade läger, säger en något skakad Robin, några dagar efter överraskningen.
Cristina Stenbeck lämnade förra året Kinneviks styrelse och har under några år delat ut The Maximus Prize för att hedra sin bortgångna bror som avled i komplikationerna efter diabetes typ 1.
Längdskidåkaren Robin Bryntesson fick själv typ 1 diabetes som sextonåring men har inte givit upp sin skidkarriär. Han har vunnit tre VM-guld och tre SM-guld och arbetar aktivt för barn och ungdomar med diabetes, bland annat genom Sockertoppen anordnar han läger.
– Det är viktigt att säga att arbetet inte är en enmansshow. Det är ett team bakom Sockertoppen. Allt vi har byggt upp bygger på lagarbete, teamkänsla och enormt snälla människor som ger av sig själva för att hjälpa andra. Både volontärer, ledare och framför allt grymt snälla företagare i Jämtlands län som hjälp till i alla år. Nu är det ett gyllene tillfälle att utveckla Sockertoppen som är vår hjärtesak, säger Robin.
Motivering till priset:
”Robin Bryntesson är en ambassadör och stor förebild för alla barn med typ 1 diabetes och har, genom sin positiva energi och kreativitet, skapat sig ett stort utrymme både som skidåkare och person. Genom Sockertoppen inspirerar han både barn, ungdomar och vuxna till att ”Allt är möjligt” och fördjupar våra kunskaper om typ 1 diabetes – samtidigt som han stärker självförtroendet hos deltagarna och visar hur viktigt det är att hitta glädjen i ett aktivt liv.”
Inger Kraft Etzler