Kul på hjul för skolbarn i Rossön

Hjullastaren lockade många barn.

ROSSÖN (SGT) Glada och nyfikna skolbarn fick häromveckan träffa AnnaKarin Lindberg, som har kört lastbil sedan hon var nitton år. Nu är hon mitt i livet, har fem barn och driver Rossöns Åkeri tillsammans med sin man.
– Jag träffade en av lärarna på ett föräldramöte, och så började vi prata om trafiken här i Rossön som kan vara häftig, berättar AnnaKarin, som bjöd in skolbarnen från klasserna 1–3 att prova en lastbilshytt och samtidigt lära sig om trafiksäkerhet.
– Jag är ju van med allt tjat till mina egna barn om reflexer, och så tänkte jag på skolmaterialet ”Stanna Titta Vinka” som nu finns hos Volvo. Det blev hemskt lyckat med studiebesöket i lastbilen.
De tyckte att det var mysigt och fränt, och särskilt när de såg att jag både har micro, kaffebryggare och surfplatta i hytten. I materialet så uppmanas man som instruktör att hålla sig till ämnet med säkerheten i fokus, men det var svårt. Nästan inget av barnen hade varit i en lastbil förut, så det var ju extra kul förstås. De som väntade på sin tur fick stå framför lastbilen och visa var man inte syns för chauffören, säger AnnaKarin.
Åkeriet har också en hjullastare som svarar för snöröjning och sandning i byn, och den blev också föremål för barnens intresse och nyfikenhet.
– Det är roligt att det blir fler och fler kvinnor i branschen. När jag gick transportgymnasiet i Sollefteå var jag enda tjejen, det var nytt då. Som kvinna är det enda som inte är bra är att vara gravid eller ha småbarn när man kör, man kan inte alltid veta när man kommer tillbaka hem. Jag har ändå kört till och från i alla år. Det är lättare nu för mig med större barn. Och det är ett roligt jobb. tycker AnnaKarin!
– Skolbarnen ställde jättemånga frågor, och tyckte det var lite jobbigt när de fick höra när jag går upp på morgonen. Det kan ju vara vid tretiden på natten men är väderberoende. Ibland behöver jag åka iväg redan klockan ett. Det roliga var att de genast frågade om jag hade nån poppy (doftljus). Och det har jag ju, men inte i framrutan, jag tycker att det stör. Annars var de väldigt pålästa efter att skolan haft sin undervisning utifrån materialet, berättar AnnaKarin Lindberg.
Timmerkörning till Tunadal är en vanlig tur hon gör i en av åkeriets två timmerbilar och förmodligen har skolbarnen inte fått den sista demonstrationen av trafiksäkerhet och trafiktema i
klassrummet. Nya barn kommer.
Text: Inger Kraft Etzler
Foto: Annakarin Lindberg