Rafnagym lever vidare

Karin Nilsson, kanslist på RIK och aktiv hockeymamma.

RAMSELE (SGT) Den automatiska biltvätten i Ramsele öppnar efter att den har varit stängd i några år. Nya ägare har tagit över fastigheten där tvätten ligger i direkt anslutning till Rafnagym. Det blev glada nyheter för Ramsele IK som driver Rafnagym.
– De nya ägarna värnar om Ramsele och det är roligt att de har intresse också av att Rafnagym kan fortsätta sin verksamhet, säger Jan Brorsson, en av kanslisterna hos Ramsele IK.
– Vi vill att gymmet ska finnas kvar som ett samlingsställe. Jag har en känsla av att det finns ett stigande intresse för gymmet. Det är viktigt att det utnyttjas, säger Jan.
På kansliet arbetar också Karin Nilsson, som bland annat håller i vattengympan några dagar i veckan. Här finns kaffe och macka på morgonen. Trogna stamgäster till fiket och gymmet hittar till Rafnagym, och när PRO spelar boule på fredagarna går det garanterat åt fika.
Ramsele IK (RIK) har många aktiviteter att styra och ställa med. Ramseleveckan, Kajsa Kavat och så årets stora händelse i byn: Lastbilsträffen. Där hjälper alla till och RIK ansvarar för husvagnsparkering, reser stängsel, säljer kolbullar och städar toaletter.
– Det ger en bra intäkt till våra olika sektioner, konstaterar Jan Brorsson.
– Lastbilsträffen är den viktigaste träffen under året och det är bra engagemang från alla föräldrar som ställer upp och hjälper till. Våra vaktmästare jobbar under träffen och svarar också under övriga året för all yttre skötsel av hockeyplan och fotbollsplan, säger Karin.
Rafnagym har hyresgäster som hör ihop med hälsa och välmående. I lokalerna finns en naprapat, Ryggklinik i Härnösand Sundsvall AB, en hårsalong och ett konsultföretag som jobbar med hälsofrämjande framför allt gentemot företag. Skönhetsbehandlingar av olika slag finns också att tillgå. En stor sal med massor av maskiner för styrketräning för rehabilitering eller ren kroppsträning finns på plats, liksom ett spa med vanlig bastu och infrabastu. Det mesta i träningsväg går att hitta i lokalerna.
– Vi kan konstatera att det blir allt färre barn och ungdomar som idrottar. I hockeyn har vi fått slå ihop flera åldersgrupper för att få till ett lag. Vi kommit igång bra i år med 20 barn som tränar varje vecka och de kommer också från andra sidan länsgränsen. Det är helt gratis, men det blir allt mindre träning i lagsporter nu för tiden. Det verkar som att barn och ungdomar hellre tränar på ett gym, precis som föräldrarna. Jag anser att föräldrarna nästan har en plikt att sälja in idrottsaktiviteter till sina barn. Barnen ska längta till nästa träning. Det vi saknar idag är ledare för barngympan, ”Bamsegympa”, som är efterfrågat, säger Karin Nilsson.
– Berätta gärna så att intresserade hittar alla evenemang och tider på vår facebook-sida, tillägger hon.
Rafnagym startade 2010 och låg ute till försäljning ett par år innan Ramsele IK kunde ta över verksamheten, men inte fastigheten. Två systersöner och sonen till den tidigare ägaren fortsätter nu i släktens anda, och ser till att gymmet lever vidare.
Text och foto: Inger Kraft Etzler